O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προέτρεψε σήμερα όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να επιδείξουν ευελιξία προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για την επίλυση της 12ετους διένεξης σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ίσως χρειαστεί να παραταθούν εξαιτίας ορισμένων σημαντικών σημείων διαφωνίας, όπως τα όρια που θα τεθούν στη δυνατότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο και η ταχύτητα με την οποία θα αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί όλους τους συμμετέχοντες να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία, σοφία και αποφασιστικότητα προκειμένου να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και στα συμφέροντα όλων των πλευρών» επισήμανε το γραφείο τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ίδιος «είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής συνεργασία χρειάζεται ίσως περισσότερο από ποτέ» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι ο Μπαν ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Την ίδια ώρα, η προθεσμία για την επίλυση της 12ετους διένεξης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να παραταθεί, από τη Δευτέρα 24η Νοεμβρίου στον Μάρτιο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων οξύτατων διαφωνιών μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της Δύσης, είπαν σήμερα αξιωματούχοι που είναι ενήμεροι για όσα διαμείβονται στις διαπραγματεύσεις.

«Είναι πιθανόν να υπάρξει στην παρούσα φάση ένα είδος ενδιάμεσης συμφωνίας ή ίσως στην καλύτερη των περιπτώσεων μία συμφωνία για το γενικότερο πλαίσιο που θα επιτευχθεί έως τη Δευτέρα και η οποία θα χρειαστεί να συζητηθεί περαιτέρω στις επόμενες εβδομάδες και μήνες» επισήμανε ένας διπλωμάτης δυτικής χώρας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιλύσουμε τεχνικής φύσεως ζητήματα και μην ξεχνάτε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων παραμένει ένα τεράστιο θέμα διένεξης» τόνισε από την πλευρά του ένας Ιρανός αξιωματούχος που προσέθεσε ότι μια παράταση των συνομιλιών έως το Μάρτιο είναι πιθανή.

Αξιωματούχοι χωρών της Δύσης επίσης υπονόησαν ότι ο Μάρτιος αποτελεί μία επιλογή, με μια ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών τον Ιανουάριο του 2015.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, εντούτοις, ότι το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) δεν συζητούν προς το παρόν το ενδεχόμενο μιας παράτασης και θα ασκήσουν πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της προθεσμίας της 24ης Νοεμβρίου.