Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας να αποφανθούν έως τις 6 σήμερα το απόγευμα, για ενδεχόμενη προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι έλαβε πρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες, που δείχνουν ότι η κατάσταση της υγείας του Βόισλαβ Σέσελι έχει επιδεινωθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την νέα εξέλιξη των γεγονότων, το δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής αποφυλάκισης του Σέσελι και γι αυτό κάλεσε την Ολλανδία και τη Σερβία το αργότερο έως τις 6 μ.μ. σήμερα το απόγευμα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση της Σερβίας να επιβεβαιώσει ότι θα είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν θα έρθει σε επαφή με μάρτυρες ή θύματα και ότι θα επιστρέψει υπό την επιτήρηση του ICTY, μόλις δοθεί εντολή από το δικαστικό συμβούλιο.

Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY πρόσφατα εξέτασε το ενδεχόμενο ο Σέσελι λόγω επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του να αφεθεί ελεύθερος, αλλά επειδή ο κατηγορούμενος δεν συνεργαζόταν διέκοψε τη διαδικασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο επειδή το δικαστικό συμβούλιο έλαβε πρόσθετες πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του λαμβάνοντας υπόψη τη νέα εξέλιξη των γεγονότων και για να αποφευχθεί το χειρότερο, εξετάζει το ενδεχόμενο να τον αποφυλακίσει για να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον και ταυτόχρονα να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μαρτύρων και την ακεραιότητα της δίκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αρχηγός του SRS πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και μετάσταση στο ήπαρ.

Ο Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών και Βόσνιων Μουσουλμάνων στην Κροατία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και σε βάρος Κροατών στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.

Στο ICTY παραδόθηκε οικειοθελώς το 2003 και από τότε βρίσκεται στη φυλακή Σεβενίγκεν του δικαστηρίου.

Στη φυλακή αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου η οποία αναμενόταν να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2013, αλλά αναβλήθηκε επειδή εξαιρέθηκε ένας δικαστής από το δικαστικό συμβούλιο που τον δίκασε και ο αντικαταστάτης του πρέπει να ενημερωθεί για την υπόθεση.