Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στα ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα ότι το Πεκίνο έχει παρατηρήσει παρεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις και ζήτησε από τους ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν τις ειδήσεις «αντικειμενικά».

«Αφότου συνέβη το γεγονός αυτό, από τις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά πολιτικών αξιωματούχων, κάποιων βουλευτών και μέσων ενημέρωσης πιστεύω ότι αυτή η παρέμβαση σίγουρα υφίσταται», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων που ένας αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας έχει συναντηθεί με ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ και έχει κάνει ένα τέτοιο αίτημα.

«Ελπίζουμε ο έξω κόσμος να σεβαστεί το μοντέλο “μία χώρα, δύο συστήματα”, να σεβαστεί ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους νόμους και να μην στείλει λάθος μηνύματα σχετικά με τις παράνομες αυτές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Έχω παρατηρήσει ότι κάποια μέσα, τα περισσότερα, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις ειδήσεις αντικειμενικά, ισορροπημένα. Ελπίζω να συνεχίσετε και να διατηρήσετε αυτή την πορεία», κατέληξε ο κινέζος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ είναι αδύνατη η πρόσβαση στον ιστότοπο του BBC στην Κίνα, λίγες ώρες μετά τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ να χτυπούν έναν διαδηλωτή.

Είναι η πρώτη φορά που εμποδίζεται εντελώς η πρόσβαση στον ιστότοπο του βρετανικού ομίλου ραδιοτηλεόρασης από τις κινεζικές αρχές από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν επί πολλές ημέρες είχαν μπλοκάρει τον ιστότοπο, μετά τη μετάδοση της τελετής για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον κρατούμενο κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό.

Η κινεζική υπηρεσία του ιστότοπου του BBC είναι εντελώς αποκλεισμένη από το 1999 οπότε ξεκίνησε, με εξαίρεση λίγους μήνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

«Υφιστάμεθα μια σκλήρυνση της λογοκρισίας σήμερα στην Κίνα», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο διευθυντής της υπηρεσίας του BBC για την Ασία Τζο Φλότο.

Οι κινεζικές αρχές ήδη «ρίχνουν μαύρη οθόνη στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC World όταν μεταδίδονται ρεπορτάζ για το Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.