Η Γερμανία υπενθύμισε σήμερα το αίτημα της για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την πρόσφατη υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Ινδίας και σε εκείνη της Ιαπωνίας.

«Η Γερμανία επίσης είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, σε ανακοίνωση του στην οποία χαιρετίζει τις δηλώσεις των ΗΠΑ για την Ινδία και την Ιαπωνία.

«Ελπίζω ότι οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα λάβουν μια νέα ώθηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα στην Ινδία και την Ιαπωνία», εκτιμά ο Βεστερβέλε.

Η Γερμανία, η οποία εξελέγη στα μέσα Οκτωβρίου, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διεκδικεί εδώ και πολύ καιρό μια μόνιμη έδρα.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, από τα οποία τα πέντε είναι μόνιμα με δικαίωμα άσκησης βέτο: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία.