Έδειξε ότι εξεπλάγην… «Ελαφρώς εξωπραγματική» χαρακτήρισε ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να καταλάβει για ποιο λόγο τον επέλεξε η επιτροπή.

«Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό» είπε ο συγγραφέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των εκδόσεων Γκαλιμάρ στο Παρίσι, αναφερόμενος στους άλλους Γάλλους λογοτέχνες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν. «Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία (τη βράβευση) του Αλμπέρ Καμύ -ήμουν γύρω στα 12- και των άλλων. Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό να συγκρίνομαι με τους ανθρώπους που θαύμαζα», πρόσθεσε.

Ο Μοντιανό είπε ότι έχει την αίσθηση ότι γράφει το ίδιο βιβλίο εδώ και 45 χρόνια και ότι θα ήθελε να μάθει «πώς εξήγησε την επιλογή της» η Σουηδική Ακαδημία, αφιερώνοντας το βραβείο στον εγγονό του, που είναι Σουηδός.

Όταν ο εκδότης του, ο Αντουάν Γκαλιμάρ, του τηλεφώνησε για τον συγχαρεί για τη βράβευσή του ο συγγραφέας ήταν «πολύ χαρούμενος» αλλά «απάντησε με τη συνήθη σεμνότητά του ότι του φαίνεται πολύ παράξενο» δήλωσε νωρίτερα ο πρώτος.

Ο Μοντιανό γευμάτιζε με τη γυναίκα του σε ένα εστιατόριο όταν έμαθε την είδηση, συνέχισε ο Γκαλιμάρ εκφράζονται και ο ίδιος την έκπληξή του, χωρίς όμως να κρύβει και τη χαρά του. Ο εκδότης είπε ότι πίστευε ότι θα περνούσαν άλλα 30 χρόνια μέχρι να τιμηθεί κάποιος άλλος Γάλλος συγγραφέας, αφού το 2008 είχε βραβευτεί με το Νόμπελ ο Ζαν-Μαρί Λε Κλεζιό.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μοντιανό, που τιτλοφορείται «Για να μη χαθείς στη γειτονιά», κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου σε 60.000 αντίτυπα, όμως ο Γκαλιμάρ είπε ότι είναι βέβαιο πως, μετά τη βράβευσή του, θα υπάρξει νέα έκδοση.