Σε συμφωνία με το μικρό Κόμμα της Αριστεράς για τον περιορισμό των κερδών των εταιρειών που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε η Σουηδική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον τομέα των ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων.

Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων συμφώνησε στο αίτημα του Αριστερού Κόμματος να περιοριστούν τα κέρδη των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών. Η συμφωνία αυτή αποτελούσε προϋπόθεση ώστε το Αριστερό Κόμμα, που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, να στηρίξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μετά από πολλές δεκαετίες περιορισμού του κρατικού παρεμβατισμού κερδοσκοπικοί όμιλοι, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν σε εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, εισέδυσαν στο σύστημα υγείας της Σουηδίας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα γηροκομεία. Τα πρόσφατα σκάνδαλα όμως, όπως η χρεοκοπία της μεγαλύτερης αλυσίδας ιδιωτικών σχολείων – της JB, που ανήκε σε εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών –, οδήγησαν τους Σοσιαλδημοκράτες να υποσχεθούν ότι θα βάλουν φρένο στους «χρυσοθήρες».

«Πρέπει να βάλουμε σε τάξη τον τομέα της πρόνοιας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος για οικονομικά θέματα, Ούλα Άντερσον είπε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασμάτων που δημιουργούνται από τους ιδιώτες στον προνοιακό τομέα θα πρέπει να επανεπενδύονται στον ίδιο τομέα και τα κέρδη από τις πωλήσεις τέτοιων επιχειρήσεων ενδέχεται επίσης να περικοπούν.

Οι νέοι κανονισμοί ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2016, το νωρίτερο, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν μια “περίοδο χάριτος” ενός έτους.

Από τα σχεδόν 600 δισεκατομμύρια κορώνες που δαπάνησε η Σουηδία το 2012 σε προνοιακές υπηρεσίες, περίπου το 15% πήγε σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι EQT και Nordic Capital.