Στις 7 Οκτωβρίου, το όνομα των Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και Shuji Nakamura «γράφτηκε» δίπλα σε αυτά των Άλμπερτ Αϊνστάιν, Μαρί Κιουρί και Ενρίκο Φέρμι, μεταξύ άλλων, όταν η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε το φετινό νικητή για το Νόμπελ Φυσικής.

Οι τρεις επιστήμονες επιλέχθηκαν ως νικητές του Νόμπελ Φυσικής για την εφεύρεση των λαμπτήρων LED.

Πριν από λίγες ημέρες, ωστόστο, το Thomson Reuters είχε ανακοινώσει τη δική του λίστα πιθανών υποψηφίων-νικητών για το Νόμπελ Φυσικής, η οποία συντίθεται με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων, που «αναζητούν» τους επικρατέστερους επιστήμονες μέσα από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Η διαδικασία των «προγνωστικών» ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και από τότε το Thomson Reuters έχει προβλέψει με ακρίβεια 35 νικητές, με εννιά από τις προβλέψεις να βγαίνουν αληθείς τη χρονιά της πρόβλεψης, ενώ άλλες 16 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει το Business Insider σε πρόσφατο δημοσίευμά του.

Η φετινή «παρτίδα» των πιθανών νικητών για το Νόμπελ Φυσικής περιελάμβανε επτά φυσικούς, οι οποίοι εργάζονται για την προώθηση διαφορετικών σημείων της τεχνολογίας πληροφορικής στις επικοινωνίες επόμενης γενιάς.

Οι παρακάτω επιστήμονες μπορεί να μην κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής φέτος… ωστόσο ποιος ξέρει τι θα γίνει μέσα στα επόμενα… δύο χρόνια;

Charles L. Kane, Laurens W. Molenkamp και Shoucheng Zhang

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Thomson Reuters, οι τρεις αυτοί επιστήμονες θα μπορούσαν να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες τους επάνω σε δύο σχετιζόμενες εξελίξεις.

Η πρώτη είναι η δουλειά τους επάνω στη θεωρία και τον πειραματισμό που βρίσκεται πίσω από έναν ειδικό τύπο υλικού, που ονομάζεται τοπολογικός μονωτής (topological insulator), ο οποίος άγει με ευκολία ηλεκτρική ενέργεια στην επιφάνειά του. Η δεύτερη εξέλιξη αφορά τις έρευνές τους γύρω από μια πρόσφατη συνειδητοποίηση για την κατάσταση της ύλης, που ονομάζεται κβαντικό φαινόμενο Hall.

Οι δύο αυτοί τομείς ερευνών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για τη δημιουργία μικροσκοπικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ταχύτερη επεξεργασία και αποθήκευση υπολογιστικών δεδομένων.

James F. Scott, Ramamoorthy Ramesh και Yoshinori Tokura

Το Thomson Reuters είχε προβλέψει, ότι αυτοί οι τρεις επιστήμονες θα μπορούσαν να κερδίσουν χάρη στην πρωτοποριακή τους έρευνα γύρω από ένα ισχυρό τύπο συσκευής για την αποθήκευση δεδομένων, που ονομάζεται FeRAM (ferroelectric random-access memory) και επάνω στα υλικά που έχουν την ικανότητα υποστήριξης ενός τέτοιου είδους τεχνολογίας.

Peidong Yang

Ο τελευταίος επιστήμονας που το Thomson Reuters πίστευε ότι «αξίζει» ένα Νόμπελ Φυσικής είναι ο Peidong Yang, λόγω της συνεισφοράς του στα nanowire photonics, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεχνολογία υπολογιστών επόμενης-γενιάς, η οποία θα έχει δυνατότητες υπερ-γρήγορης επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών και δεδομένων.

Ένα nanowire είναι μια μικροσκοπικού μεγέθους ράβδος, κατασκευασμένη από ημιαγωγό υλικό και τα nanowire photonics είναι η μελέτη του πώς το φως αλληλεπιδρά με το υλικό αυτό σε νανοκλίμακα.