To Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κάλεσε σήμερα τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, οι οποίοι πολιορκούν μεγάλη κουρδική πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα, μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

«Η ημέρα της νίκης και της τιμής έφθασε. Δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντίσταση» γράφει το ένοπλο κουρδικό κίνημα της Τουρκίας σε ανακοίνωσή που κάνει λόγο για «επιστράτευση».

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει έκκληση προς την κουρδική νεολαία της Τουρκίας να πάει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να εμποδίσει την προέλασή τους στην ‘Αιν αλ-Αραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, που βρίσκεται στην τουρκική μεθόριο.

«Καλούμε σύσσωμο τον λαό μας και τους φίλους μας να εντείνουν την αντίστασή τους στο Κουρδιστάν και το Κομπάνι», υπογραμμίζει το ΡΚΚ.

Σε δηλώσεις που έγιναν σε βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις οποίες επικαλείται το Firat, ο Ντουρσούν Καλκάν, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, κάλεσε “όλους του Κούρδους να ενώσουν τις δυνάμεις τους” στη μάχη κατά των εξτρεμιστών του ΙΚ που κατηγορούνται για ωμότητες. Η προέλαση αυτή προκάλεσε την έξοδο 100.000 ανθρώπων προς την Τουρκία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

«Η κουρδική νεολαία κυρίως, οι γυναίκες, πρέπει να εμποδίσουν τις επιθέσεις αυτές», δήλωσε ο Καλκάν που κατηγόρησε την Τουρκία για «συνεργασία» με το ΙΚ και για εδαφικές βλέψεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Τουρκία διαψεύδει κάθε υποστήριξη στους τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούσαν ομήρους 46 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ επί τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν τους απελευθερώσει το Σάββατο.

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες κοντά στα σύνορα μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων νεαρών Κούρδων που διαδήλωναν υπέρ των προσφύγων.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, στη συνέχεια έκλεισε τα περισσότερα σημεία διέλευσης στον τομέα αυτό, ένα μεταξύ αυτών χρησιμοποιείτο από τους Κούρδους μαχητές που μετέβαιναν στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επί του πεδίου μετέδωσε ότι χθες είδε τουλάχιστον δέκα νεαρούς Κούρδους της Τουρκίας να κατευθύνονται στη Συρία για να πολεμήσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές.