Έτοιμος να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σερβία δηλώνει ο καταζητούμενος, με κόκκινο δελτίο που είχε εκδώσει η Ιντερπόλ, ιδιοκτήτης της προβληματικής τράπεζας Central Commercial Bank (CCB) της Βουλγαρίας, Τσβέταν Βασίλεφ.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του σε Βούλγαρους δημοσιογράφους, μετά την παρουσίασή του σε αστυνομικό τμήμα του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που τού έχει επιβάλλει σερβικό δικαστήριο, αναφέρθηκε στο αίτημα των βουλγαρικών δικαστικών αρχών να επιστρέψει στη Σόφια για να λογοδοτήσει για την «εξαφάνιση» των 206 εκατ. λέβα από την τράπεζα, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται σε «ισχυρή πολιτική πίεση».

Ο Τσβέταν Βασίλεφ και άλλα τέσσερα ανώτατα στελέχη της CCB έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση και η βουλγαρική εισαγγελία έχει διατάξει τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της CCB.

Στο μεταξύ, σήμερα, το Εφετείο της Σόφιας απέρριψε το αίτημα του Βασίλεφ για ακύρωση του σχετικού εντάλματος της Εισαγγελίας, όρο που είχε θέσει ο μεγαλομέτοχος της CCB Κονσταντίν Σιμεόνοφ για την επιστροφή του ιδιοκτήτη της τράπεζας στη Βουλγαρία.

Ο ίδιος ο Βασίλεφ ανέφερε, σήμερα, ότι βρίσκεται σε διαδικασία επίσημης απέλασης από τη Σερβία, κατόπιν αιτήματος των βουλγαρικών αρχών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σερβία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Δημόσιας Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας ΒΝΡ.

Η υπόθεση CCB, που έχει τεθεί υπό την ειδική επιτήρηση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), εδώ και περίπου δύο μήνες, συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη.

Οι εξελίξεις γύρω από τη CCB είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της εκστρατείας για τις επικείμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα, οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, την τύχη 500.000 Βούλγαρων πολιτών αλλά και πολυάριθμών ξένων αποταμιευτών που «δελεάστηκαν» από τα ελκυστικά επιτόκια της CCB.