Να προχωρήσουν στη διαδικασία του «πάρε-δώσε» κάλεσε τις δυο πλευρές στην Κύπρο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι δύο ηγέτες έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα-κλειδιά.

Βρίσκονται στο τραπέζι. Τώρα είναι θέμα επιλογής, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πάρε – δώσε για να μπορέσουν να συμφωνήσουν στην τελική λύση».

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού ανέφερε ότι «στις αρχές αυτού του μήνα, διόρισα νέο ειδικό σύμβουλο, τον κ. Εσπεν Μπάρθ Έιντε.

Αμέσως, μόλις τον συνάντησα του ζήτησα να μεταβεί αμέσως στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «οι ηγέτες θα επιδείξουν ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος και θα οικοδομήσουν στις αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη.

Ελπίζω επίσης οι σημαντικές αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη θα εφαρμοσθούν πλήρως, το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει διαρκέσει «μεγάλο χρονικό διάστημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο ηγέτες να επιδείξουν την πολιτική ηγεσία που απαιτείται».

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, με διευκρινιστική δήλωση, υποστήριξε ότι το «πάρε – δώσε» θα είναι η «τελική φάση» που οδηγεί στη διευθέτηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γγ του διεθνούς οργανισμού ανέφερε: «Μου ζητήσατε διευκρίνιση πάνω στη δήλωση του ΓΓ. Μπορώ να σας πω ότι ο ΓΓ αναφερόταν στις προετοιμασίες των ηγετών για την επόμενη φάση των συνομιλιών. Ενώ δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για το αποψινό δείπνο των ηγετών στη Λευκωσία με τον ειδικό σύμβουλο, ο σκοπός είναι να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών το πως θα προχωρήσουμε εμπρός τη διαδικασία, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Η φάση του πάρε – δώσε θα είναι η τελική φάση που οδηγεί στη διαδικασία».