Υπό δικαστική έρευνα τέθηκε στο Παρίσι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Λαγκάρντ κατηγορείται για «αμέλεια» στο πλαίσιο της υπόθεσης μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: «Όχι. Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα».

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Πηγή προσκείμενη στην Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters πως η διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση των δικαστών να διεξάγουν έρευνα σε βάρος της για «αμέλεια» είναι αβάσιμη και θα προσφύγει εναντίον της. Γαλλική δικαστική πηγή επιβεβαίωσε επίσης πως θα ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους της Λαγκάρντ.

Η έρευνα σχετίζεται με κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, ένας υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έλαβε παράνομα 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Στην έρευνα εμπλέκονται ήδη μέλη της κυβέρνησης του Σαρκοζί και ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί.

Σε προηγούμενη ανάκρισή της, η Λαγκάρντ είχε κατηγορήσει τον Ρισάρ ότι χρησιμοποίησε την προτυπωμένη υπογραφή της για να υπογράψει ένα έγγραφο που διευκόλυνε την πληρωμή, έχει γίνει γνωστό από γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Εντούτοις ο Ρισάρ έχει δηλώσει πως η Λαγκάρντ είχε ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.

Ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν οι πολιτικές διασυνδέσεις του Ταπί έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία, από την οποία ο επιχειρηματίας κέρδισε ένα τεράστιο ποσό (403 εκατ. ευρώ).

Το αδίκημα της αμέλειας όταν αφορά πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί δημόσιες ευθύνες τιμωρείται στη Γαλλία με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ.