Πτήσεις πάνω από τη Συρία έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, ενώ δίνουν και πληροφορίες στη Δαμασκό για τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μέσω του Ιράκ και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση του θέματος και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει και οι ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες στη Δαμασκό μέσω της Βαγδάτης ή της Μόσχας», επεσήμανε η πηγή αυτή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι «αναγνωριστικά αεροσκάφη, όχι συριακά, πέταξαν τη Δευτέρα πάνω από τη Ντέιρ αλ Ζορ, συνέλεξαν πληροφορίες για τις θέσεις του ΙΚ και τις έδωσαν στη συριακή κυβέρνηση μέσω της Βαγδάτης και της Μόσχας».

Εξάλλου, σύμφωνα με μια πηγή στην περιοχή, «μια δυτική χώρα έδωσε στη συριακή κυβέρνηση καταλόγους με θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος μετά τον βομβαρδισμό της Ράκα στα μέσα Αυγούστου».

Χθες Δευτέρα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.