Μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά πραγματοποίησε σήμερα η πολεμική αεροπορία της Συρίας, όπως ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Είναι η πρώτη φορά αφότου το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του σχεδόν το σύνολο της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ που βομβαρδιστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τόσο μαζικές και ακριβείς επιδρομές εναντίον θέσεων και σημείων ελέγχου του ΙΚ στην επαρχία», επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εξαπέλυσαν δώδεκα επιδρομές σήμερα σε όλη την επαρχία, αλλά κυρίως εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης του ΙΚ στο χωριό Σμεϊτίγε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι μαζικές αυτές επιδρομές πραγματοποιούνται μία ημέρα αφού η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Στα μέσα Ιουλίου το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του σχεδόν το σύνολο της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, εκδιώκοντας τους πρώην συμμάχους του τού Μετώπου αλ Νόσρα και άλλους εξεγερμένους. Ο συριακός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει το αεροδρόμιο, κάποια χωριά γύρω από αυτό και τη μισή πρωτεύουσα της επαρχίας.

Εξάλλου το Μέτωπο αλ Νόσρα, το επίσημο παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, επιτέθηκε εναντίον του συριακού στρατού στην επαρχία Ζαμπάντανι, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο 33 ανθρώπων.

«Οι τζιχαντιστές του αλ Νόσρα και οι εξεγερμένοι που έχουν τις θέσεις τους γύρω από τη Ζαμπάντανι κατέλαβαν πέντε σημεία ελέγχου του συριακού στρατού προκαλώντας τον θάνατο 20 στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη, ενώ υπέστησαν 13 απώλειες στις τάξεις τους», επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η επαρχία Ζαμπάντανι είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο στην ορεινή περιοχή Καλαμούν.