Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ο επικείμενος διορισμός του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, λέγοντας πως θα συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης για το διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, αφού ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η διαδικασία επιλογής και διορισμού του είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τέλος της εβδομάδας, ή αρχές της άλλης, μετά την έγκριση και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέντ Οζερσάη σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά απάντησε θετικά στον διορισμό του κ. Άιντε.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι εάν η Βρετανία ζητήσει να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ακρωτηρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα φέρει αντίρρηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Sky News του Λονδίνου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει για τη χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου, πριν από οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράκ.

«Η προώθηση των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους έχει θορυβήσει όλη την ευρύτερη περιοχή. Συνιστά πραγματική απειλή, κάτι που έχει ήδη φανεί», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλλον, στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Κύπρο το περασμένο Σάββατο ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προθέσεις της Βρετανίας, αλλά δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες.