Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ένας ισραηλινός στρατιώτης η αιχμαλώτιση του οποίου οδήγησε στην κατάρρευση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Το σημαντικό είναι να αποκατασταθεί η εκεχειρία. Για να εξασφαλιστεί αυτό, μαζί με άλλους, μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα απαιτείται για να επιλυθεί το θέμα με αυτόν τον ισραηλινό στρατιώτη. Εάν η Τουρκία μπορεί να κάνει οτιδήποτε, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όμως εάν η εκεχειρία τερματίστηκε διότι ένας ισραηλινός στρατιώτης απήχθη, κάποιος θα έπρεπε να λογαριάσει τους 70 Παλαιστίνιους οι οποίοι σκοτώθηκαν (σ.σ. σήμερα). Στα δικά μας μάτια όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους περί κλιμάκωσης της βίας στη Γάζα, κάλεσε νωρίτερα την Τουρκία και το Κατάρ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη.

«Αυτή η εκεχειρία ήταν κάτι που οικοδομήσαμε από κοινού και συμφωνήσαμε από θέση αρχής ότι δεν θα την αφήσουμε να καταρρεύσει», είπε ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Κέρι και πρόσθεσε πως σε ενδεχόμενες νέες συνομιλίες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκατασταθεί η εκεχειρία για την οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά. Θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που δεν θα βασίζεται στις κατηγορίες της μιας πλευράς (εναντίον της άλλης), θα είναι ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.