Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Αρούν Τζέιτλι και επρόκειτο επίσης να έχει μια συνάντηση με την ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουσμά Σουαράτζ.

Ο Κέρι συζήτησε με τον Τζέιτλι για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ET Now επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε.

Η συμφωνία διευκόλυνσης του εμπορίου με στόχο την κανονικοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ μέχρι σήμερα, αλλά το Νέο Δελχί αντιτίθεται σε αυτή, καθώς έχει ενστάσεις όσον αφορά στις διατάξεις της συμφωνίας που αφορούν την αποθήκευση τροφίμων και τις επιχορηγήσεις.

Ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, κυρίως για να διεξάγει έναν στρατηγικό διάλογο με τη Σουαράτζ, επισκέφθηκε επίσης ένα εργαστήριο βιοτεχνολογίας στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Νέο Δελχί, όπου συναντήθηκε με φοιτητές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Νέο Δελχί επιδεινώθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε συλληφθεί μια ινδή διπλωμάτης διότι κατηγορείτο πως παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ για την απασχόληση με τη μεταχείριση της υπηρέτριάς της.

Πέραν αυτής της υπόθεσης, διάφορες διενέξεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον για θέματα εμπορίου, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και για την κλιματική αλλαγή έχουν επίσης προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου η επίσκεψη του Κέρι καταγράφεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις κατηγορίες πως το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (Μπαρατίγια Τζανάτα, BJP) της Ινδίας ήταν ανάμεσα στους εγκεκριμένους στόχους των υποκλοπών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ήδη το 2010, ενώ το κόμμα ήταν ακόμη αξιωματική αντιπολίτευση.