Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, συνομίλησε σήμερα με υπουργούς από τη Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής υποστήριξης της στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λιου μίλησε ξεχωριστά με υπουργούς από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ.

«Συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ρωσικές κεφαλαιαγορές εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης θα έχουν «άμεσες επιπτώσεις».

«Σήμερα στις Βρυξέλλες συζητούν το λεγόμενο πακέτο (κυρώσεων) τρίτου επιπέδου, τους περιορισμούς στις κεφαλαιαγορές, και πιστεύω ότι θα έχουν ευρείες και άμεσες επιπτώσεις», σημείωσε ο Τίμερμανς μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις αυτές του ολλανδού υπουργού έγιναν στη διάρκεια μιας συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο για την κατάρριψη του αεροπλάνου των Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί, πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις αυτές θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα ότι «βρίσκεται στο λάθος δρόμο».

Επιπλέον ο Τίμερμανς επεσήμανε ότι ο αριθμός των Ολλανδών που επέβαιναν στην πτήση MH17 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στους 195.