Ύστερα από παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, συνεπεία της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρεμποδίζει την επίτευξη απαρτίας στη Βουλή δια της απουσίας της, οι τελευταίες συνεδριάσεις της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης αποκτούν από έντονο ενδιαφέρον έως και δραματικές διαστάσεις.

«Τον ασκό του Αιόλου» άνοιξε σήμερα ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ με την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας ο Βούλγαρος πρόεδρος ανανέωσε τις προτάσεις του για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του κράτους και του Εθνικού Ταμείου Υγείας, για εξουσιοδότηση της μελλοντικής υπηρεσιακής κυβέρνησης (που θα διορίσει ο ίδιος ο κ. Πλέβνελιεφ μετά τη διάλυση της Βουλής στις 6 Αυγούστου) να πάρει τρία εξωτερικά δάνεια, όπως και για αλλαγές στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, ώστε να αποκατασταθεί ο ρόλος της «Βουλγαρικής Λαϊκής Τράπεζας»(ΒΝΒ) ως εγγυήτριας δύναμης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.

Όλα αυτά θα είναι για το καλό της χώρας και των Βουλγάρων πολιτών, τόνισε ο κ. Πλέβνελιεφ, ο οποίος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εγκρίνουν τις προτάσεις του σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, υπερβαίνοντας την κομματική αντιπαράθεση, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Είναι κάπως αργά ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ να εμφανίζεται στο ρόλο του κήρυκα της εθνικής ομοφωνίας αφού εδώ και ένα χρόνο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υποδαυλίζει την αντιπαράθεση». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ομάδας του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» Ατανάς Μερτζάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο ο μοναδικός σκοπός του προέδρου είναι «να παίζει το προεκλογικό παιχνίδι των εντυπώσεων του GERB. Στην πράξη δεν συντρέχει κανένας λόγος για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2014 επειδή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αποκλίσεις στην εκτέλεση των προγραμματισμένων παραμέτρων του, παρά την ακατάπαυστη κινδυνολογία περί «επερχόμενης πτώχευσης και οικονομικής καταστροφής» και τα υπόλοιπα αποκαλυπτικά σενάρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών.

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ, ότι «υπερβαίνει ουσιαστικά τις συνταγματικές αρμοδιότητές του», και με την πρότασή του για παραχώρηση επιπρόσθετων εξουσιών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση «που θα κάνει καλά να επικεντρώσει την προσοχή της στη διοργάνωση έντιμων κοινοβουλευτικών εκλογών, ώστε να ανταποκριθεί στο κύριο αν όχι μοναδικό έργο της», όπως είπε.

Η Βουλή να ψηφίσει τουλάχιστον την πρόσφατη πρόταση της υπό παραίτηση κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι για αναθεώρηση του προϋπολογισμού ζήτησαν ο πρόεδρος του GERB Μπόικο Μπορίσοφ και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) Ιορντάν Τσόνεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόνεφ (ο οποίος είναι πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών) αυτό επιβάλλεται από το γεγονός, ότι η Βουλή ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του προϋπολογισμού πέρυσι, όταν το ποσοστό συγκέντρωσης των εσόδων ήταν 46,7% στο τέλος του πρώτου εξάμηνου, ενώ φέτος ανέρχεται σε 45,05 %, όπως είπε.

Στο μεταξύ, το «διαζύγιο» μεταξύ των μέχρι πρόσφατα εταίρων στη συμπολίτευση Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες επισημοποιήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο δια της ανταλλαγής έντονων καταγγελιών περί «προδοσίας της κυβέρνησης Ορεσάρσκι». Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα κατηγόρησε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ ότι «παίρνει μέρος στη συνωμοσία του GERB και του ΚΔΕ, ως ιδιόμορφος «νονός» του διαφαινόμενου μελλοντικού πολιτικού γάμου των δύο παρατάξεων», κατά τα λόγια της.

Σε τελική ανάλυση, παρά την προσπάθεια των Σοσιαλιστών να διακόψουν τη συνεδρίαση με την αποχώρησή τους σε ένα μάταιο, όπως αποδείχθηκε, εγχείρημα να δημιουργήσουν πρόβλημα απαρτίας, με τις ψήφους του GERB και του ΚΔΕ το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συζητήσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ο κ. Μερτζάνοφ αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνταγματικής διαδικασίας.

Η τρίτη και τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη που αναμένεται να… επιστρέψει με τη σειρά της την εντολή του προέδρου στην αρχή της άλλης εβδομάδας είναι το ΚΔΕ.