Το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) θα επισκεφτούν το πρωί της Πέμπτης οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου.

Την επίσκεψη εισηγήθηκε ο κ. Αναστασιάδης και στόχος της είναι να δοθεί ώθηση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις για προώθηση του θέματος, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Επίσης, τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων παρέχοντας στη ΔΕΑ πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων πηγών, καθώς και έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.

Μετά την επίσκεψη οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα πριν από τις θερινές διακοπές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή της για υποβολή προτάσεων επί όλων των βασικών θεμάτων.

Η υποβολή ουσιαστικών προτάσεων, είπε, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη και θα άνοιγε τον δρόμο για σύνταξη καταλόγου, στον οποίο θα αναφέρεται πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και πού υπάρχει απόσταση, ώστε η τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θέματα.