Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου και υποψήφιος πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω της «αδράνειας» της προέδρου του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα η οποία δεν έχει αρχίσει τις διαβουλεύσεις για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Χαραντινάι τόνισε ότι η πρόεδρος του Κοσόβου έχει το δικαίωμα να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι, το οποίο στη συνέχεια θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή θα επιστρέψει την εντολή στην πρόεδρο, η οποία στη συνέχεια θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού στο μετεκλογικό συνασπισμό Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Συμμαχία για το Μέλλον του Κόσοβο – Πρωτοβουλία για το Κόσοβο.

«Είναι αδιανόητη η αδράνεια της προέδρου του Κοσόβου» υπογράμμισε ο κ. Χαραντινάι σημειώνοντας ότι η προσφυγή που έχει κατατεθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την εκλογή του αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής δεν έχει καμία σχέση με τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Η κ. Γιαχγιάγκα αντιδρώντας στη δήλωση ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες να μην της ασκούν πιέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κοσόβου η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προθεσμίες που προβλέπονται από τους νόμους και το Σύνταγμα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τρέισι Τζέικομπσον, τόνισε με αφορμή την πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο, ότι τα ζητήματα διαφωνίας επιλύονται από τους αρμόδιους θεσμούς και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο όσον αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης, είναι φυσιολογική και συνηθισμένη διαδικασία για μία νέα δημοκρατία, υπογράμμισε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, από το οποίο ζητά να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της εκλογής του Ίσα Μουστάφα ως προέδρου της Βουλής, όμως η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το θέμα δεν έχει καμία σχέση με το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε ότι το κόμμα ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επανεξετάσει «τη δια της βίας, αντισυνταγματική, παράνομη εκλογή προέδρου της Βουλής».