Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ανέφερε πως «πολλοί Ολλανδοί» πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ και το οποίο συνετρίβη σήμερα στην ανατολική Ουκρανία με σχεδόν 300 επιβάτες.

«Υπήρχαν πολλοί Ολλανδοί στο αεροσκάφος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ίβο Όπστελτεν στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

«Δε μπορώ να είμαι πιο ακριβής» δήλωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος» από τις «φοβερές» εικόνες των συντριμμιών του αεροσκάφους που έχουν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι μια «φοβερή τραγωδία» και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Ο Ομπάμα είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος.

«Φαίνεται πως είναι μια φοβερή τραγωδία» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη για να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο» συνέχισε ο ίδιος στην αρχή μιας ομιλίας που εκφώνησε για τις υποδομές μεταφορών στο Ούλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικές ΗΠΑ).

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανίαείχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος προσέφερε στις ουκρανικές αρχές τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες του Κιέβου να ερευνήσει και να προσδιορίσει τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ 777 στα σύνορα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.