Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν σήμερα τις περιοχές της Ντέιρ αλ Ζορ, της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Συρίας, που έλεγχαν οι σύροι εξεγερμένοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πλέον το ΙΚ ελέγχει το 50% της πόλης αυτής μετά την απόσυρση ή των προσχώρηση σε αυτό των άλλων ομάδων των εξεγερμένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Μεταξύ του 95% και του 98% της επαρχίας της Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται πλέον στα χέρια του ΙΚ», το οποίο ελέγχει μεγάλες περιοχές στη μεθόριο με το Ιράκ, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

«Μόνο η μισή πόλη, το στρατιωτικό αεροδρόμιο, που βρίσκεται στα περίχωρα, και κάποια χωριά της επαρχίας δεν έχουν περιέλθει στον έλεγχο του ΙΚ», εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής της ΜΚΟ.

«Μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα (του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα) και του ισλαμιστικού κινήματος Άχραρ αλ Σαμ αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στην πόλη, ενώ άλλοι προσχώρησαν» στο Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

«Ο διοικητής του αλ Νόσρα στην Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώθηκε από το ΙΚ, το οποίο ύψωσε τη σημαία του στο εσωτερικό της πόλης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Άσι αλ Χουσέιν, ένας ακτιβιστής από την πόλη, εξήγησε ότι θα ήταν «πιο συνετό για τους εξεγερμένους να αποσυρθούν μπροστά στη δύναμη του ΙΚ».