Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα διστάσει να ταχθεί υπέρ της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά τις συνέπειες που θα είχαν αυτές για τη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει -όπως έκρινε- το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές ο Σόιμπλε παραδέχθηκε πως οι κυρώσεις πιθανόν θα πλήξουν τα συμφέροντα γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Πάντως, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα στην απόφαση να μην επιβάλουν, τουλάχιστον άμεσα, νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας για τα γεγονότα επί του πεδίου, εν μέσω των νέων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το εάν και κατά πόσον απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα πως δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μέχρι τώρα η ΕΕ έχει επιβάλει μέτρα τα οποία στοχοθετούν 60 πρόσωπα στη Ρωσία και την Ουκρανία, στα οποία επιβλήθηκε δέσμευση πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, καθώς και δύο ενεργειακές επιχειρήσεις στην Κριμαία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Μόσχα διότι προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου από την Ουκρανία νωρίτερα φέτος.

«Αποφάσισαν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η εικόνα επί του πεδίου είναι μικτή. Στο μεταξύ, εντείνονται οι προετοιμασίες για τις κυρώσεις» οι οποίες πιθανόν θα αποφασιστούν εντός ημερών.

Άλλες δύο διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν πως η ΕΕ δεν θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις άμεσα αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί εντός ημερών. «Η κατάσταση (στην Ουκρανία) είναι πολύ ασαφής, για αυτό προετοιμάζουμε κυρώσεις», είπε η μια πηγή.

Ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής σήμερα, είπε ένας εκπρόσωπος του στρατού, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ότι δεν θα ανανεώσει την εκεχειρία.

Διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η εκεχειρία δεν συνεχιστεί και δεν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στους προσκείμενους στη Μόσχα αυτονομιστές και τις ουκρανικές αρχές, η ΕΕ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις κυρώσεις της και θα εξέταζε επίσης την πιθανότητα να διευρύνει τις κυρώσεις της σε τομείς της ρωσικής οικονομίας συνολικά. Μια πηγή έκανε λόγο περί «ποιοτικής και ποσοτικής» διεύρυνσης των κυρώσεων, αρχικά σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσώπων, πριν η ΕΕ καταλήξει στην τρίτη φάση των κυρώσεων, δηλαδή τις κυρώσεις σε τομείς.

Όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποφασιστεί παρά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντός του μήνα αλλά στα τέλη του.

Η ΕΕ κινείται προσεκτικά και αργά όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία – καθώς πολλά από τα 28 κράτη μέλη της δεν θέλουν να προκαλέσουν μια μείζονα κρίση στις σχέσεις με τη χώρα που αποτελεί το βασικό προμηθευτή ενέργειας της Ένωσης.

Οι συνομιλίες για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Εάν ωστόσο υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη έχει ήδη προβλεφθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, είπαν πηγές.