Οι τίτλοι των αμερικανικών μέσων είναι σήμερα δηλωτικοί: «Ούτε οι πατέρες του αμερικανικού έθνους δεν το είδαν να έρχεται αυτό», γράφει χαρακτηριστικά το Foreign Policy.

Κι όμως, μόλις την προηγούμενη Κυριακή η κοινή επιστολή και των 10 εν ζωή πρώην υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ καλούσε χαρακτηριστικά σε ειρηνική μετάβαση εξουσίας, γράφοντας ρητά πως οι εκλογές είναι το «ορόσημο της δημοκρατίας μας».

Η επιστολή ξένισε πολλούς είναι η αλήθεια. Οι πρώην υπουργοί Άμυνας καλούσαν τον στρατό να μην αναμειχθεί στο παιχνίδι του Τραμπ, μιλώντας για «επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος».

Στο φως ωστόσο της πρόσφατης εισβολής στο Καπιτώλιο, η επιστολή τους αποκτά προφανώς νέο νόημα.

Είχαν διαισθανθεί άραγε οι πρώην υπουργοί πού θα οδηγούσαν οι απόπειρες του Τραμπ να ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία και να υπονομεύσει τη συνταγματική νομιμότητα για να παραμείνει στην καρέκλα του;

Οι υπογράφοντες (Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ), πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, στην ανοιχτή επιστολή τους που έστειλαν εφημερίδα Washington Post γράφουν πως «αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», μιλώντας για τη μακρά παράδοση των ΗΠΑ στη συνταγματική νομιμότητα.

Για στρατιωτικό νόμο ανησυχούσαν, η απειλή ήρθε ωστόσο από τους ένοπλους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ.

Είναι σίγουρο πως η «προφητική», όπως χαρακτηρίζεται πλέον, επιστολή των πρώην υπουργών Άμυνας θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες, καθώς προφανώς οι πεπειραμένοι πολιτικοί άντρες κάτι είχαν οσμιστεί.

Σε πείσμα όλων των άλλων, που έβλεπαν απλώς έναν πρόεδρο να θέλει να κρατηθεί στην καρέκλα του…