Ακόμη ένα πολύ δύσκολο 24ωρο στο φλέγον ζήτημα του κορονοϊού βίωσε η Ευρώπη. Τα αυξημένα κρούσματα σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και οι χιλιάδες νεκροί συνολικά για ακόμη μια ημέρα στη γηραιά ήπειρο δημιουργούν διαρκή «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις των χωρών, οι οποίες ψάχνουν τα βέλτιστα δυνατά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Γαλλία: Απότομη άνοδος κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες

Χαρακτηριστικό είναι πως το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώσε σήμερα (30/12) 26.457 μολύνσεις του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, μια απότομη άνοδο από τις 11.395 χθες, σε ένα επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από τις 18 Νοεμβρίου.

Η χώρα, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή την εκστρατεία σταδιακού εμβολιασμού, είδε τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται με τη νόσο να μειώνεται κατά 183 σε 24 ώρες.

Το σύνολο κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται πλέον στη χώρα σε 2.600.498, το πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο. Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 αυξήθηκε κατά 303, φτάνοντας τους 64.381. Χθες 969 άνθρωποι είχαν υποκύψει στη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν σκέφτεται να επιβάλει τοπικά lockdown για να περιορίσει την πανδημία, βασιζόμενη στον τωρινό ρυθμό διασποράς της ασθένειας.

«Ο ρυθμός κατά τον οποίο ο ιός κυκλοφορεί δεν δικαιολογεί την επιβολή μέτρων τοπικών lockdown», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, σε δηλώσεις του στο BFM TV.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει έλλειψη δόσεων εμβολίου στη Γαλλία και η χώρα θα πετύχει το στόχο της για τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων έως τον Φεβρουάριο, μετά τις επικρίσεις για αργούς ρυθμούς στη χορήγηση δόσεων σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ιταλία: Τριπλός ο αριθμός θανάτων σε σχέση με την εποχική γρίπη

Στην Ιταλία οι νεκροί από κορονοϊό είναι 575, με 16.202 νέα περιστατικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 169.045 διαγνωστικά τεστ, το 9,5% των οποίων προέκυψε θετικό. Το περασμένο εικοσιτετράωρο οι θάνατοι ήταν 659 και τα νέα κρούσματα 11.212.

Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 21 ασθενείς λιγότεροι από χθες και στους θαλάμους οι ασθενείς είναι 96 λιγότεροι.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 73.604 άνθρωποι.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, Τζουζέπε Ιπόλιτο, τόνισε ότι στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό είναι τριπλάσιος από εκείνον της εποχικής γρίπης.

«Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι με το εμβόλιο θα επιστρέψουμε αμέσως στις γνώριμες συνήθειές μας. Θεωρώ ότι ο ιός αυτός θα μείνει κοντά μας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022», πρόσθεσε ο Ιπόλιτο.

Ιρλανδία: Το νέο στέλεχος Covid-19 εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε πρόβλεψη

Το νέο στέλεχος της Covid-19 που έφθασε στην Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία εξαπλώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν.

«Την ώρα που η διεθνής έρευνα για τη νέα μετάλλαξη συνεχίζεται, είναι ήδη πολύ σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα στέλεχος της νόσου που εξαπλώνεται πολύ, πολύ γρηγορότερα», επισήμανε εκείνος κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος με το οποίο ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των περιορισμών για τη δημόσια υγεία, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

«Εξαπλώνεται σε έναν ρυθμό που έχει ξεπεράσει τα πλέον απαισιόδοξα μοντέλα, που διαθέτουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, η Ιρλανδία θα κλείσει όλα τα μη αναγκαία καταστήματα λιανικής από αύριο και θα παρατείνει τις σχολικές διακοπές, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του νέου στελέχους της Covid-19.

Η χώρα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη πριν από λίγες εβδομάδες, όμως ο μέσος όρος της των πέντε ημερών τριπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, επισπεύδοντας την απαγόρευση των επισκέψεων σε σπίτια κατά μία ημέρα, με στόχο να αποφευχθούν τα πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και παρατείνοντας κατά 5 ημέρες, έως τις 11 Ιανουαρίου, τις σχολικές διακοπές.

Η χώρα θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών για τουλάχιστον ένα μήνα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περιττά ταξίδια σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από την πόλη τους.

Ο Μάικλ Μάρτιν σημείωσε πως φαίνεται ότι η έξαρση των κρουσμάτων είναι διαφορετικότερη από κύματα που καταγράφηκαν νωρίτερα, με ένα μικρότερο διάστημα να παρατηρείται μεταξύ της αύξησης των μολύνσεων και της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών.

Η Ιρλανδία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ 1.718 κρουσμάτων, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 90.157. Δέκα τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν με το σύνολο στους 2.226 νεκρούς.

Κύπρος: Αυξημένος αριθμός των tests PCR και rapid tests

Δύο θανάτους και 704 νέα κρούσματα κορονοϊού από 17.451 τεστ ανακοίνωσε την Τετάρτη (30/12) το υπουργείο Υγείας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

  • Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 119.
  • 159 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.451 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
  • 704 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 22.019.