Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι η βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της χώρας του και ζήτησε να σχηματιστεί άμεσα στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται επίσης ότι το βασίλειο είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στο Ιράκ, όπου ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αρκετές περιοχές του βορρά.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σε διάστημα τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες περιοχές του Ιράκ, ανάμεσά τους και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Μοσούλη, και πλησιάζουν επικίνδυνα στη Βαγδάτη.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, απέδωσε ότι οι εξελίξεις αυτές «στη βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική και τον αποκλεισμό που εφαρμόζεται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια» υπό την πρωθυπουργία του Μάλικι.

Υπογραμμίζοντας «τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την ενότητα του Ιράκ», το υπουργικό συμβούλιο επισημαίνει ότι είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της γειτονικής χώρας, αναφερόμενο στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια πιθανή επέμβαση του Ιράν ή των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί η προέλαση των ισλαμιστών.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε επίσης να ληφθούν «μέτρα που θα διασφαλίζουν πραγματική συμμετοχή όλων των συνιστωσών του ιρακινού λαού» στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων με βάση την «ισότητα».

Εξάλλου πρότεινε «τον άμεσο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα και κατήγγειλε κάθε πολιτική που προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων».

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και των μοναρχιών του Κόλπου είναι τεταμένες, ενώ η μεταξύ τους ένταση αυξήθηκε από την κρίση στη Συρία. Τον Μάρτιο ο Μάλικι κατηγόρησε το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζουν «την τρομοκρατία» στο Ιράκ.