Επίθεση κατά του τον Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσαν Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί μετά την πρόσφατη προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ, καταγγέλλοντας την πρώιμη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε μια Συμφωνία για το Καθεστώς των Ξένων Δυνάμεων (SOFA, που καθορίζει το νομικό καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ) εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Ιράκ και για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», δήλωσε ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο και η απουσία μιας πιο ευρείας στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στο Ιράκ», πρόσθεσε.

«Οι τρομοκράτες είναι 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τη Βαγδάτη και τι κάνει ο πρόεδρος; Κάνει σιέστα», κατήγγειλε ο Μπένερ ζητώντας να αυξηθεί η τεχνική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όμως απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για το ενδεχόμενο άμεσων αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων.

«Μπορεί να αποφευχθεί (το ενδεχόμενο αυτό); Η απάντηση είναι σίγουρα ναι», είπε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν. «Χρειάζεται μια θεαματική αναστροφή της κατάστασης προτού η περιοχή γίνει ένα μέρος απ’ όπου σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου κάποιοι κοινοβουλευτικοί πιέζουν τον Ομπάμα να δώσει την άδεια για την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων ώστε να υποστηριχθεί ο στρατός του Ιράκ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). «Η αμερικανική αεροπορική ισχύς είναι η μόνη ελπίδα για να αλλάξει η στρατιωτική ισορροπία στο Ιράκ», εκτίμησε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Η επόμενη 11η Σεπτεμβρίου προετοιμάζεται τώρα που σας μιλάω», προειδοποίησε.

Η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα από το 2009 ως το 2013, υπερασπίστηκε την αμερικανική αποχώρηση από το Ιράκ στις 31 Δεκεμβρίου 2011, μια ημερομηνία «που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» του Τζορτζ Ου. Μπους, όπως υπογράμμισε.

Η ίδια επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για την παροχή νομικής αμνηστίας στα αμερικανικά στρατεύματα από το 2012 και μετά. «Δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα (στο Ιράκ) χωρίς μια τέτοια συμφωνία», επεσήμανε.