Ο Μεχντί Νεμούς, ο Γάλλος που έχει συλληφθεί ως ο βασικός ύποπτος για τους φόνους στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει «κατ’ αρχήν» αντίρρηση να εκδοθεί στο Βέλγιο, όπως δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του, Απολέν Πεπιεζέπ.

«Μόλις μίλησα μαζί του. Κατ’ αρχήν, δεν έχει αντίρρηση», σημείωσε ο δικηγόρος του για να προσθέσει πως: «Δεν μπορώ να πω πολλά, ίσως να αλλάξει γνώμη». Παράλληλα, τόνισε ότι ο πελάτης του εξακολουθεί να επικαλείται το δικαίωμά του στη σιωπή και αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τα γεγονότα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η απόφαση του Νεμούς να μην φέρει αντιρρήσεις θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσής του στις βελγικές αρχές. Ο νεαρός Γάλλος φέρεται ότι εξαπέλυσε επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά άλλον έναν, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η βελγική δικαιοσύνη εξέδωσε το Σάββατο πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Μασσαλία ο Νεμούς. Το βελγικό ένταλμα θα γνωστοποιηθεί την Τρίτη στον κατηγορούμενο από τις γαλλικές αρχές και ένας δικαστής θα κρίνει στη συνέχεια εάν ο ύποπτος θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του.

Μέσα στις επόμενες 5 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα συνεδριάσει το Εφετείο για να εξετάσει το θέμα. Εφόσον ο Νεμούς εξακολουθεί να μην φέρνει αντιρρήσεις οι δικαστές μέσα σε 7 ημέρες θα πρέπει να αποφανθούν για το αίτημα των Βρυξελλών.

Εάν ο κατηγορούμενος αλλάξει άποψη, η διορία για την έκδοση απόφασης από τους δικαστές αυξάνεται στις 20 ημέρες, ενώ ο ίδιος ο Νεμούς μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, παρατείνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε το πρωί ότι «θα ήταν λογικό» να εκδοθεί ο 29χρονος Γάλλος στο Βέλγιο για να δικαστεί.