Η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες πως αποδέχεται τον επαναπατρισμό του μουσουλμάνου Καναδού υπηκόου, Ομάρ Χαντρ, ο οποίος είχε συλληφθεί προ 15ετίας στο Αφγανιστάν και είχε καταδικάσθεί σε οκταετή φυλάκιση, ομολογώντας την ενοχή του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε ώστε ο Ομάρ Χαντρ να επιστρέψει στον Καναδά κι εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία ανάμεσα στον Χαντρ και την Αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον.

Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στις απαντήσεις της αντιπολίτευσης εάν θα επιτραπεί η μεταφορά του Χαντρ πριν, ή αφού έχει εκτίσει το ένα έτος της ποινής του στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όπως προβλέπει η συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη για να δηλώσει την ενοχή του.

Ο Κάνον απέφυγε και άλλη ερώτηση της αντιπολίτευσης, που μυκτηρίζει την κυβέρνηση για τις δηλώσεις της ότι ο Καναδάς δεν είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την τύχη του Χαντρ, ενώ η διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ Ουάσιγκτον και Οτάβας αποδεικνύει το αντίθετο. Ο Καναδάς μάλιστα τόνιζε πως αντιμετωπίζει «θετικά» την αίτηση μεταφοράς του νεαρού.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΥΠΕΞ αρκέσθηκε να τονίσει πως η Οτάβα «δεν ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις για την ποινή» που επρόκειτο να επιδικασθεί στον Χαντρ.