Στη συμπλήρωση 142 χρόνων από τη γέννηση του Βούλγαρου γιατρού και μικροβιολόγου Στάμεν Γκριγκόροφ (Stamen Grigorov), του πρώτου επιστήμονα που ανακάλυψε το βακτήριο που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ο Στάμεν Γκριγκόροφ γεννήθηκε στο χωριό Στούνεν Ίζβορ, που βρίσκεται στην περιοχή Τραν της δυτικής Βουλγαρίας.

Από νεαρή ηλικία έδειξε τη φυσική κλίση που είχε στις επιστήμες. Σπούδασε και θέλησε να αποκτήσει το διδακτορικό του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στο μεταξύ, ωστόσο, γνώρισε την μεγάλη αγάπη της ζωής του που έμελλε να επηρεάσει τόσο τον ίδιο όσο και την… επιστήμη με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο.

Αφού ο Γκριγκόροφ έκανε ένα μικρό διάλειμμα επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να εργαστεί ως βοηθός ερευνών.

Η σύζυγος του, του έδωσε για να πάρει μαζί του κάποια μαγειρικά σκεύη με τροφές. Ανάμεσα στις τροφές ήταν και το γιαούρτι.

Ανήσυχο πνεύμα ο βούλγαρος επιστήμονας έβαλε το γιαούρτι κάτω από το μικροσκόπιο του και άρχισε να το μελετά προκειμένου να ανακαλύψει τα οφέλη που είχε για την υγεία του ανθρώπου.

Μετά από χιλιάδες πειράματα, το 1905, βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε: τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού. Το βακτήριο μετονομάστηκε αργότερα Lactobacillus bulgaricus προς τιμήν της πατρίδας του!.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο Γκριγκόροφ πήρε θέση ως επικεφαλής γιατρός σε τοπικό νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τραν. Το 1906, κυκλοφόρησε ένα πρωτοποριακό έγγραφο που δείχνει την πρώτη χρήση των μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης. Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές στην πορεία.

Προς τιμήν της κληρονομιάς του Γκριγκόροφ, το χωριό του, το Στούντεν Ίζβορ, στεγάζει σήμερα ένα από τα μοναδικά μουσεία γιαουρτιού στον κόσμο.