Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των επτά Ευρωπαίων παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Έχουν γίνει δύο γύροι συνομιλιών, αλλά καμία ουσιαστική πρόοδος», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του Μάρτιν Λιντεγκάρντ.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν εξάλλου σήμερα «τρομοκρατία» τη βία που ασκείται στην ανατολική Ουκρανία κατά των υποστηρικτών της ενότητας της χώρας και την απαγωγή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Καταδιάζουμε τις απαγωγές από τους αυτονομιστές Ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, ορισμένοι εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν άγρια (…) Πρόκειται σαφώς για τρομοκρατία», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας τους στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν επίσης στην ανακοίνωση αυτή τον αποτροπιασμό τους για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου προκαλώντας τον τραυματισμό περίπου δέκα ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι υποστηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση η οποία πραγματοποιεί μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωράει το σχέδιό του να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμη παρατηρητές για μια αποστολή πολιτικών παρατηρητών στην Ουκρανία, παρά την κράτηση επτά στρατιωτικών παρατηρητών μιας ξεχωριστής ομάδας από φιλορώσους αυτονομιστές.

Τα 57 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να στείλουν πολιτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα αυτή. Η αποστολή αυτή η οποία αριθμούσε αρχικά 100 παρατηρητές και τώρα έχει συνολικά 154 μπορεί να φτάσει τους 500.

Μια ανακοίνωση για την πλήρωση κενής θέσης για άλλους 400 παρατηρητές εκδόθηκε αυτόν τον μήνα και «η διαδικασία της στρατολόγησης συνεχίζεται», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

«Η αύξηση (των παρατηρητών) συνεχίζεται», σημείωσε ο Ρόλαντ Μπλες, εκπρόσωπος της Ελβετίας, η οποία ασκεί φέτος την προεδρία του ΟΑΣΕ. «Οι εξελίξεις στην περιοχή καθιστούν σαφές ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη δυνατότητα παρατήρησης», πρόσθεσε.

Η αποστολή αυτή είναι άλλη από αυτή των άοπλων ξένων στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που είχε προσκληθεί από το Κίεβο, εκ των οποίων οκτώ συνελήφθησαν όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη Παρασκευή. Ένας Σουηδός αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, αλλά τέσσερις Γερμανοί, ένας Τσέχος, ένας Δανός και ένας Πολωνός εξακολουθούν να κρατούνται.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές, σε αντίθεση με τους πολιτικούς παρατηρητές, εστάλησαν στην Ουκρανία βάσει των κανονισμών του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τους οποίους δεν ήταν απαραίτητη η συναίνεση της Μόσχας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ δήλωσε χθες ότι ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο» να σταλούν αυτοί στην περιοχή της Ουκρανίας στην οποία επικρατεί ένταση, αλλά σημείωσε επίσης ότι θα ήταν καλό να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών παρατηρητών μόνον εφ’ όσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών.