Ακόμη ένας υπουργός της κυβέρνησης της Ιαπωνίας επισκέφθηκε τον αμφιλεγόμενο βωμό Γιασουκούνι σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Τομόμι Ινάντα, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσευχήθηκε στο ιεροφυλάκιο αυτό, στο οποίο τιμώνται οι ψυχές των 2,5 εκατ. νεκρών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία, περιλαμβανομένων και εγκληματιών πολέμου.

Κατά τη διάρκεια των εαρινών τελετών στο Γιασουκούνι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έστειλε μια εθιμοτυπική προσφορά στο ιερό, ενώ πάνω από 140 βουλευτές και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο επισκέφθηκαν το μνημείο και προσευχήθηκαν.

Οι κινήσεις αυτές επικρίθηκαν έντονα από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας, που θεωρούν ότι το μνημείο αυτό στην πραγματικότητα εκθειάζει το μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνίας και την κατοχή των εδαφών τους.

Οι επισκέψεις ιαπώνων πολιτικών ηγετών στο Γιασουκούνι προκαλούν γενικά οργή στις χώρες της Ασίας, ειδικά στην Κίνα και στην Κορέα, μεγάλα τμήματα των εδαφών των οποίων βρίσκονταν υπό ιαπωνική στρατιωτική κατοχή επί σειρά ετών τον προηγούμενο αιώνα.