Ο Νικολάι Φιοντόροφ, Ρώσος υπουργός Γεωργίας, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντισταθμιστούν με μεγαλύτερες εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες.

Ο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναμένει να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε κανέναν τομέα στην περίπτωση που επιβληθούν στη χώρα νέες κυρώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ουρά χωρών που είναι έτοιμες να αυξήσουν τις προμήθειες αν χρειαστεί.

«Πάντα είχαμε εναλλακτικές χώρες οι οποίες θα μπορούσαν γρήγορα να αρχίσουν να μας παρέχουν προϊόντα, στα οποία αναμένουμε να υπάρξει πιθανή έλλειψη», πρόσθεσε ο Φιοντόροφ σχετικά με μια μείωση των προμηθειών από την ΕΕ.

Η Ρωσία εισάγει κάθε χρόνο τρόφιμα αξίας μεγαλύτερης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων από 140 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ο Φιοντόροφ επεσήμανε ότι οι προμηθευτές τού λένε: «Θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα σας προμηθεύσουμε προϊόντα, ως εναλλακτική στην Πολωνία ή τη Λιθουανία ή κάποια άλλη χώρα».

Εξάλλου όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Γεωργίας οι αμερικανοί κτηνοτρόφοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, η οποία πρόσφατα περιόρισε τις περισσότερες εισαγωγές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εξαιτίας της χρήσης μιας ουσίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και από την ΕΕ εξαιτίας του ξεσπάσματος Αφρικανικού Πυρετού των Χοίρων.

Ο Φιοντόροφ σημείωσε επίσης ότι οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για να επιτευχθεί μια σοδειά δημητριακών 95 με 97 εκατομμυρίων τόνων το 2014, ώστε να διασφαλιστούν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια τόνοι για εξαγωγή την περίοδο 2014-2015.