Στη Λετονία έφθασε και πρόκειται να εγκατασταθεί στη βάση Αντάζι, ένα άγημα 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα στρατωνίζονται έως τουλάχιστον τα τέλη της χρονιάς στη βάση αυτή, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα των συμμάχων τους, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα διότι το πρωί συνάντησα τους επικεφαλής των όπλων των ενόπλων δυνάμεων στη βάση Αντάζι και χαιρέτισα την αμερικανική μονάδα, η οποία ήλθε για μια στρατιωτική άσκηση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Λετονία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στενοί σύμμαχοι και αποδεικνύουν την αλληλεγγύη τους», δήλωσε η Στραουτζούμα στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση στη Ρίγα με τον Εσθονό ομόλογό της Τάαβι Ρόιβας.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη την ανάπτυξη για την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων στην Πολωνία, καθώς και στις χώρες της Βαλτικής, συνολικά 600 στρατιωτικών, προβαίνοντας σε αυτή τη χειρονομία για να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο NATO, οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι από τις ενέργειες της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Ένα αμερικανικό άγημα 130 ανδρών έφθασε την Τετάρτη στην Πολωνία. Ένας ανάλογος αριθμός Αμερικανών αναμένεται αύριο Σάββατο στη Λιθουανία και άλλο ένα άγημα αναμένεται να φθάσει στην Εσθονία περί τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Είμαι ικανοποιημένος διότι οι σύμμαχοί μας θα φθάσουν στο λετονικό έδαφος, κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι εδώ για εμάς. Είμαστε ισχυροί μαζί», δήλωσε σήμερα ο Ρόιβας.

Ανακοινώνοντας την Τρίτη στην Ουάσινγκτον την αποστολή στρατευμάτων στις δύο χώρες, οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, ο αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είχε διευκρινίσει ότι αυτές είναι κινήσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν σε «διμερές» επίπεδο, από μέρους των ΗΠΑ, και είχε προσθέσει ότι δεν πρόκειται για γυμνάσια του NATO. Είχε σημειώσει πάντως ότι δεν υπήρξε ουδεμία επιφύλαξη από μέρους οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της Συμμαχίας.

Αυτή η χειρονομία είναι μια «χειροπιαστή» απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπληρώνουν τις «υποχρεώσεις τους» σε ό,τι αφορά «την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κέρμπι. «Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται στη Μόσχα», πρόσθεσε.