Δεν είναι η πρώτη φορά που Αυστραλός ηγέτης σπάει το βασιλικό πρωτόκολλο με μία κίνηση που θεωρείται φυσιολογική και αυτονόητη για τους κοινούς θνητούς αλλά μη αποδεκτή για τους γαλαζοαίματους.

Το 1992 ο πρωθυπουργός της χώρας Paul Keating είχε βάλει το χέρι του στην πλάτη της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλώντας χείμαρρο σχολίων και διπλωματική αναταραχή.

Κάτι παρόμοιο έκανε και ο νυν πρωθυπουργός Tony Abbott που φωτογραφιζόμενος με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, έβαλε το χέρι του στη μέση του.

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο Instagram του αυστραλιανού Harper’s Bazaar προκαλώντας πολλά σχόλια. «Μα τι παθαίνουν οι πρωθυπουργοί μας και αγγίζουν τους γαλαζοαίματους», έγραψε ένας χρήστης.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, το πρωτόκολλο προβλέπει πως κανένας δεν θα πρέπει να αγγίζει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας εκτός από χειραψία και εφόσον ο γαλαζοαίματος δώσει πρώτος το χέρι του.

Έτσι την είχε «πατήσει» το 2009 και η Μισέλ Ομπάμα που αγκάλιασε με θέρμη τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλά αυτό που σόκαρε τους τυπολάτρες ήταν πως η βασίλισσα είχε τότε ανταποδώσει την κίνηση!