Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζητεί από το Κρεμλίνο να πάρει αποστάσεις από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των φιλορώσων διαδηλωτών στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ, απορρίπτει ωστόσο το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι και στην ΕΕ.

«Θα ήταν καλό εάν η Ρωσία έπαιρνε αποστάσεις από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των φιλορώσων διαδηλωτών», είπε ο κ. Σταϊνμάγερ στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ενώ απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν απέκλεισε ωστόσο την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εννοείται ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ κλειστό κατάστημα και δεν θα είναι ούτε στο μέλλον, εφόσον εξακολουθήσει να υφίσταται η ικανότητα απορρόφησης», δηλώνει.

Την ίδια ώρα δύο γερμανικές εφημερίδες, η Bild και η Berliner Zeitung ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν υπογραφές υπέρ της απομάκρυνσης των αρμάτων μάχης του Σοβιετικού Μνημείου που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο του Βερολίνου, Τίεργκαρτεν, στην μνήμη των 80.000 ανδρών του Κόκκινου Στρατού που σκοτώθηκαν στην μάχη για την απελευθέρωση της γερμανικής πρωτεύουσας το 1945.

«Όταν τα ρωσικά άρματα απειλούν την δημοκρατία στην Ευρώπη, δεν θέλουμε ρωσικά άρματα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο συνοδεύει την πρωτοβουλία και επισημαίνεται ότι «τα ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα απειλούν την ελευθερία ενός κυρίαρχου κράτους».

Οι εφημερίδες ζητούν από τους αναγνώστες τους να κόψουν από την εφημερίδα τη σελίδα με το αίτημα, να το υπογράψουν και να την ταχυδρομήσουν στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.