Πριν από ένα χρόνο, στη μέση της λεωφόρου Boylston στη Βοστόνη, ο μαραθώνιος βάφτηκε με αίμα.

Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού, λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 πολίτες.

Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες μετά όσοι επέζησαν της επίθεσης συγκεντρώθηκαν στο σημείο τερματισμού και φωτογραφήθηκαν, μετά από πρόσκληση της εφημερίδας «Boston Globe». Εκεί όπου πέρσι υπήρχε θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων, φέτος υπήρχα χαμόγελα, αγκαλιές και φωτογραφίες selfie.

Επιζήσαντες, αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί, νοσοκόμες, πολιτικοί, ήταν όλοι εκεί. Για να δείξουν ότι η αγάπη για ζωή μπορεί να κάνει θαύματα, ακόμα και αν κάποιος τραυματίζεται σοβαρά, χάνοντας κάποιο μέλος του σώματός του.

«Είναι τόσο σημαντικό να ενωνόμαστε ξανά, μετά από έναν χρόνο» λέει ο κυβερνήτης Deval Patrick. «Με έναν τρόπο μπορούμε να είμαστε στο σημείο της επίθεσης και να αφήσουμε πίσω μας την αρνητικότητα» λέει με δύναμη ψυχής η Celeste Corcoran, μία από τις επιζήσαντες, που, όμως, πλέον, ζει με προσθετικό πόδι.

Για να δείτε τη φωτογραφία με τα ονόματα όλων των ανθρώπων που επέζησαν κάντε κλικ εδώ

Δείτε το παρασκήνιο της φωτογράφησης

(Το βίντεο ενδέχεται να μην παίζει σε κινητά και ταμπλέτες)

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Ο μεγαλύτερος από τους δράστες ο 26χρονος Ταμερλάνος Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Ντζοκχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα. Η δίκη του νεαρού τσετσένου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου . Κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής με αποτέλεσμα το θάνατο και επίθεση σε δημόσιο χώρο και αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή .