Τα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν σήμερα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο και διεξήχθη κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της Ρωσικής επέμβασης. Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για επιβολή κυρώσεων«σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία» ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη διπλωματική επίλυση αυτής της κρίσης, με έναν τρόπο που θα καλύπτει τα συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και του λαού της Ουκρανίας».

Οι δυνατότητες αντίδρασης από μέρους των Ηνωμένων Εθνών θεωρούνται περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Σώμα το περασμένο Σάββατο με το ρωσικό βέτο και την αποχή της Κίνας. Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση. Το ίδιο αποτέλεσμα αναμένεται να προκύψει, όπως εκτιμάται, αν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία ή η Γαλλία επανέλθουν στο ίδιο θέμα, ζητώντας μέτρα-κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Εν σχέση με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, εμφανίζονται διχογνωμίες για το εύρος, το περιεχόμενο και την προοπτική υλοποίησής τους. Χαρακτηριστικά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε δημοσίευμα του επισημαίνει «οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας φαίνεται να προσκρούουν στην εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως, αλλά και των ΗΠΑ, από το από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με συναλλαγές ύψους 160 δισεκ. ευρώ το 2012».