Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσαν σήμερα τους μαχητές τους, εκδίδοντας για πρώτη φορά μια επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό, να «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που απέχουν πλέον μερικές εβδομάδες —είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 5η Απριλίου—, ενώ προειδοποίησαν τους πολίτες του Αφγανιστάν να μην λάβουν μέρος στην διαδικασία, την οποία διατείνονται πως έχουν «απεργαστεί η CIA και το Πεντάγωνο» των ΗΠΑ και το αποτέλεσμά της είναι «προκαθορισμένο από τους εισβολείς», αφού η Ουάσινγκτον έχει ήδη «επιλέξει τον υποψήφιο που θέλει».

«Το αίτημά μας προς τους ιερωμένους, τους μελετητές, τους πανεπιστημιακούς και τους δασκάλους είναι να μιλήσουν στο λαό για αυτές τις συνωμοσίες και τις αρνητικές τους συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αναφορά των Ταλιμπάν στις προεδρικές εκλογές, παρότι ηγετικά τους στελέχη και εκπρόσωποί τους έχουν ήδη, επανειλημμένα, καλέσει τους Αφγανούς να μην ψηφίσουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο Μουτζάχιντ κάλεσε τους πολίτες να μη θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο πηγαίνοντας στα εκλογικά κέντρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν θα στοχοθετήσουν υποψήφιους, μέλη των ομάδων τους που διεξάγουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες καθώς κι εκλογικά κέντρα.

Την 2η Φεβρουαρίου δύο στελέχη της ομάδας των συνεργατών του υποψήφιου προέδρου Αμπντουλά Αμπντουλά δολοφονήθηκαν από αγνώστους στο δυτικό Αφγανιστάν. Τρεις εβδομάδες αργότερα, αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον της οχηματοπομπής του Αμπντουλά στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

«Διατάξαμε όλους τους μουτζαχεντίν (σ.σ.: “ιερούς πολεμιστές”, κατά την ορολογία των Ταλιμπάν για τους μαχητές τους) να χρησιμοποιήσουν όλη τους τη δύναμη για να εμποδίσουν αυτές τις δήθεν εκλογές του εχθρού και να στοχοθετήσουν όλους τους εργαζόμενους του, τους ακτιβιστές του, τους προπαγανδιστές του, το προσωπικό ασφαλείας του και τα γραφεία του», ανέφερε η ανακοίνωση του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

Παράλληλα οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους πολίτες να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει τζαμιά, σχολεία, κλινικές και άλλες δημόσιες υποδομές ως εκλογικά κέντρα».

Η εκλογική διαδικασία έχει στο υπόβαθρό της τη συνεχιζόμενη αποτελμάτωση της αφγανικής οικονομίας αλλά και τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν τα επόμενα χρόνια. Το NATO πρόκειται να αποσύρει τις μάχιμες δυνάμεις του —ενδεχομένως ακόμη και το σύνολό τους— περί τα τέλη του 2014. Βάσει μιας συμφωνίας που έχει προταθεί στην Καμπούλ, μια μικρότερη δύναμη των ΗΠΑ θα μπορούσε να παραμείνει στο έδαφος της χώρας προσφέροντας βοήθεια σε τομείς όπως η εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας, η επιμελητεία, η μεταφορά τραυματιών και η αεροπορική υποστήριξη μετά το τέλος του 2014, εάν η επόμενη κυβέρνηση την υπογράψει.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει αρνηθεί να υπογράψει τη λεγόμενη Διμερή Συμφωνία Ασφαλείας (BSA) και αυτό, σύμφωνα με παρατηρητές και κυβερνήσεις δυτικών κρατών, θέτει εν αμφιβόλω τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα και εγείρει επίσης αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον ο αφγανικός στρατός θα καταφέρει να συνεχίσει να λειτουργεί —αφού η μισθοδοσία των μελών του καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας— και να αναχαιτίζει τους Ταλιμπάν στο εξής.

Ο αδελφός του Καρζάι, Καγιούμ, ο οποίος είχε υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα, ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι την απέσυρε και θα υποστηρίξει έναν άλλο σύμμαχο του απερχόμενου προέδρου, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζαλμάι Ρασούλ.

Ο Αμπντουλά Αμπντουλά, πρώην συνεργάτης του Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ενός πολύ γνωστού πολέμαρχου που μαχόταν εναντίον των Ταλιμπάν, θεωρείται ως ένας από τους επικρατέστερους από τους συνολικά 10 υποψήφιους, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άσραφ Γάνι.

Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία έχει προς το παρόν διακοπεί, αφού η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος λόγω του θανάτου του αντιπροέδρου Μοχάμαντ Κάσιμ Φαχίμ την Κυριακή από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 56 ετών.

Ο Φαχίμ, γνωστός και ως «στρατάρχης», ένας Τατζίκος πρώην οπλαρχηγός του Ενωμένου Μετώπου (ή Συμμαχίας του Βορρά, όπως ήταν πιο γνωστή η παράταξη αυτή), είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαθρεμπόριο ναρκωτικών από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.