Οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Αλβανίας επιβεβαίωσαν τις «εξαιρετικές σχέσεις» των χωρών τους, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στα Τίρανα, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

«Οι χώρες μας έχουν μια εξαιρετική σχέση που βασίζεται στην ισχυρή φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Έχουμε τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η Ιταλία είναι βασικός εταίρος στον τομέα της οικονομίας» δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι.

«Εμείς θα είμαστε οι συνήγοροι της Αλβανίας και σημαντικό για έναν συνήγορο είναι να μην χάσει την υπόθεση. Κι εμείς δεν θέλουμε να αποτύχουμε στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα επιτεύγματα της πολιτικής τάξης της Αλβανίας και την ενθάρρυνε να συνεργάζεται για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Μετά τις συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της βουλής Ιλίρ Μέτα, στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας απονεμήθηκε, σε ειδική τελετή, το παράσημο «το τάγμα της Σημαίας».

Η επίσκεψη του Ιταλού πρόεδρου στα Τίρανα θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με συνάντηση που θα έχει με την ιταλική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.