Πέντε πράκτορες της Βενεζουέλας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για το θάνατο δύο  ατόμων στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι πέντε πράκτορες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης, παράνομη χρήση όπλων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλες κατηγορίες για τους θανάτους των Μπαζίλ Ντα Κόστα και Χουάν Μοντόγια, οι οποίοι πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 66 τραυματίστηκαν στις βίαιες διαδηλώσεις της 12ης Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας περαιτέρω διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Μαδούρο, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι 5 άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα θα παραμείνουν υπό κράτηση στην έδρα της Σεμπίν, την υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας. Δύο ακόμη πράκτορες της Σεμπίν έχουν συλληφθεί σε σχέση με τους θανάτους και αναμένεται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κατηγορίες για ανθρωποκτονία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μαδούρο είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πράκτορες της Σεμπίν παράκουσαν τις εντολές να παραμείνουν στην έδρα τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αντί να βγουν οπλισμένοι στους δρόμους. Ο διευθυντής της Σεμπίν, Μανουέλ Μπερνάλ απολύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 12 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο.

Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο Πάπας Φραγκίσκος, προτρέποντας τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νικολά Μαδούρο, απαιτούν την παραίτησή του διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τα συγκλονιστικά επίπεδα των βίαιων εγκλημάτων και τις ελλείψεις στα τρόφιμα.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις 10 μήνες, αν και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς δεν υπάρχει κανένα σημάδι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί από την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν εκκλήσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Βενεζουέλα ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είπε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τα πρόσφατα γεγονότα. «Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι άνθρωποι της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση για «συγκεκριμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές για μείωση της πόλωσης» και συμμετοχή σε διάλογο. «Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας «να εκφράζουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο και παράλληλα να αναζητούν κοινό έδαφος, παρά τις πολιτικές τους απόψεις».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε ο ΟΗΕ.