Άρθρο στους Financial Times του David Gardner αναλύει τον λόγο για τον οποίο ο Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε την περασμένη εβδομάδα με διάταγμα πως η ηλικίας 1.500 ετών Αγία Σοφία, ο Βυζαντινός καθεδρικός ναός που μετατράπηκε σε τζαμί, που μετατράπηκε σε μουσείο, θα μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Αυτό το “πετράδι του στέμματος” στον μαγευτικό ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης γίνεται “όπλο μαζικού αποπροσανατολισμού”», αναφέρει αρχικά το άρθρο.

Στη συνέχεια οι FT αναφέρουν: «Ο κ. Ερντογάν, η ανυπέρβλητη προσωπικότητα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, κέρδισε περισσότερες από δώδεκα εκλογικές νίκες, για να αντικαταστήσει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία που του επιτρέπει να κυβερνά σαν νεοσουλτάνος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτική πίεση».

Ο αναλυτής των FT σημειώνει στη συνέχεια:  «Το διάταγμα για την Αγία Σοφία δεν έχει να κάνει μόνο με τον θρησκευτικό σωβινισμό. Πρόκειται να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές από τους οποίους εξαρτάται όλο και περισσότερο ο κ. Ερντογάν.

Αναμένοντας την κατακραυγή από το εξωτερικό, από τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο, από την UNESCO μέχρι την ΕΕ, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Κρεμλίνο, ο κ. Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντηση: “Εσείς κυβερνάτε την Τουρκία ή εμείς;”».

Στη συνέχεια το άρθρο παρουσιάζει όλη την ιστορία της Αγιά Σοφιάς από την κατασκευή της μέχρι και σήμερα.