Δυτικές χώρες ζήτησαν από τις συριακές αρχές να απελευθερώσουν τους άνδρες που συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας μόλις εγκατέλειψαν την παλιά πόλη της Χομς.

Η απομάκρυνση των πολιτών από τους τομείς της πόλης που πολιορκούνται από το στρατό, αλλά και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ αλ Μπαράζι, δήλωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 70 άνδρες ηλικίας 15 με 54 ετών μεταξύ αυτών που ανακρίθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας αφού εγκατέλειψαν τις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης.

Σύμφωνα με τον Μπαράζι, 390 άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία συνελήφθησαν μόλις απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη της Χομς, εκ των οποίων 181 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Παρόλα αυτά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας ακτιβιστής με το όνομα Γιάζαν ανακοίνωσαν ότι πολύ λίγοι έχουν απελευθερωθεί. Όσοι κρατούνται είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σχολείο όπου βρίσκονται οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας και ο ΟΗΕ, καθώς και η έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Όπως αναφέρει ο Γιάζαν, η καθυστέρηση στις απελευθερώσεις οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι αφήνονται ελεύθεροι επιθυμούν να επιστρέψουν για τη δική τους ασφάλεια, στους τομείς της Χομς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως η συνοικία Ουάερ, κάτι που αρνούνται οι συριακές αρχές.

Επίσης τραυματίες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην παλιά πόλη της Χομς αρνούνται να απομακρυνθούν από εκεί και να διακομιστούν σε νοσοκομεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών αρχών καθώς φοβούνται ότι θα απαχθούν, επεσήμανε ο Γιάζαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Λονδίνο και το Παρίσι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη από τις συριακές αρχές.

Από τις 7 Φεβρουαρίου έχουν απομακρυνθεί από την παλιά πόλη της Χομς συνολικά 1.417 άνθρωποι, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι εξεγερμένοι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Στη συνοικία αυτή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι κατεστραμμένο, παραμένουν 3.000 άνθρωποι.

Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση των πολιτών θα συνεχιστούν την Παρασκευή, δήλωσε ο Μπαράζι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου με στόχο να ολοκληρωθούν αυτές οι επιχειρήσεις θα παραταθεί ως το βράδυ του Σαββάτου.

Την τελευταία εβδομάδα 6,2 τόνοι αλευριού και 500 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί στους πολίτες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στην παλιά πόλη της Χομς εδώ και 18 μήνες εξαιτίας της πολιορκίας του στρατού.

Στο μεταξύ ελικόπτερα του συριακού στρατού βομβάρδισαν συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων με βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 51 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.