Και σε ποιον δεν έχει τύχει να δανειστεί ένα DVD, ένα βιβλίο, ή κάποιο άλλο αντικείμενο και να ξεχάσει να το επιστρέψει; Ωστόσο, αυτές οι εκκρεμότητες συνήθως λύνονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έστω και εάν θεωρείται μεγάλο από τον κάτοχό του.

Κάποιος/κάποια στην Ολλανδία, ωστόσο, που τα στοιχεία το/της δεν έγιναν γνωστά, έκανε κάτι παραπάνω από 39 χρόνια να επιστρέψει ένα βιβλίο σε μια δανειστική βιβλιοθήκη. Έστω και αργά, ωστόσο, το έκανε… Παρόλα αυτά, πλήρωσε μόλις 5 ευρώ, καθώς υπήρχε σχετική «ρήτρα».

Συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη Gelderland Zuid στο Γκρούσμπεεκ της Ολλανδίας έχει ανώτατο όριο στα πρόστιμά της, έτσι δεν χρειάστηκε να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό, που να αντιστοιχεί στις ημέρες που είχε το βιβλίο στην κατοχή του/της. Δηλαδή, 39 χρόνια, 13 εβδομάδες και 5 ημέρες.

Ένας εργαζόμενος στη βιβλιοθήκη που έκανε γνωστό μέσω social media το γεγονός, εξήγησε: «Εάν δεν συνέβαινε αυτό, το πρόστιμο θα ανερχόταν σε 1.530,75 ευρώ».

Το βιβλίο δόθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 και η περίοδος δανεισμού ήταν μέχρι τον Μάρτιο του ίδιου έτους, αλλά ο χρόνος είναι ένα σχετικό μέγεθος, όπως αποδείχθηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα nltimes.nl, το βιβλίο είναι ένα αντίγραφο του «Terugnaar Oegstgeest – Return to Oegstgeest» στα Αγγλικά και είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του 1965 από τον Ολλανδό καλλιτέχνη και συγγραφέα, Jan Wolkers.

Η βιβλιοθήκη δημοσίευσε στο Twitter: «Μερικές φορές, ως υπάλληλος της βιβλιοθήκης, δεν μπορείτε να πιστέψετε τα μάτια σας. Πρέπει να ήταν δύσκολο για τον αναγνώστη να το αφήσει αυτό».