Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ο νομικός σύμβουλος της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες, Ντιμίτερ Κίροφ ανέφερε πως συνολικά 5.232 άτομα ζήτησαν άσυλο στη Βουλγαρία από την αρχή του 2013 έως τον Οκτώβριο.

Περίπου 3.000 από τους αιτούντες άσυλο είναι Σύριοι, τα 2/3 των οποίων δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αν τερματιστούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις.

Από τα 5.232 άτομα που ζήτησαν άσυλο στη Βουλγαρία την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτώβριου 2013, 23 άτομα δέχθηκαν το καθεστώς πρόσφυγα και 298 δεν το δέχθηκαν. Συνολικά 1.250 άτομα έλαβαν ανθρωπιστικό καθεστώς.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 1.255 (μεταξύ των οποίων 490 παιδιά) από 21 χώρες κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου και έξι ξένοι υπήκοοι από τρεις χώρες έλαβαν καθεστώς πρόσφυγα και 285 άτομα από οκτώ χώρες ανθρωπιστικό καθεστώς.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2013, οι περισσότερες αιτήσεις για άσυλο κατέθεσαν υπήκοοι 10 χωρών.

Συγκεκριμένα, 2.982 αιτήσεις για άσυλο κατέθεσαν πρόσφυγες από τη Συρία, 432 από την Αλγερία, 412 αιτούντες άσυλο δεν δήλωσαν εθνικότητα, 210 αιτούντες άσυλο είναι από το Ιράκ, 193 από το Αφγανιστάν, 176 από το Μάλι, 100 από το Μαρόκο, 80 από την Ακτή Ελεφαντοστού, 76 από το Καμερούν και 70 από τη Σομαλία.

Ο λόγος για τον οποίο χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα σε μικρό αριθμό ατόμων είναι επειδή οι αιτήσεις δεν εκπληρώνουν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το καθεστώς πρόσφυγα χορηγείται σε αλλοδαπούς που δικαιολογημένα φοβούνται διώξεις λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, των πολιτικών φρονημάτων ή καταδίκης.

Το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται όταν υπάρχει η απειλή εκτέλεσης θανατικής ποινής ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και στην περίπτωση της ένοπλης σύγκρουσης.

Προς το παρόν, οι αιτήσεις για ανθρωπιστικό καθεστώς των προσφύγων από τη Συρία εξετάζονται με ταχείς ρυθμούς, σε χρονικό διάστημα ενός έως τριών μηνών και η περίοδος παρατείνεται, όταν οι υπεύθυνοι για τις συνεντεύξεις αποφασίζουν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία.

Ο κ. Κίροφ δήλωσε ότι σε όλα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων μπορούν να διαμείνουν περίπου 4.000 άτομα και ότι ορισμένα αυτή τη στιγμή φιλοξενούν διπλάσιο αριθμό προσφύγων.

Πριν από τρεις μήνες, περίπου 130 άτομα απασχολούνταν στην Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες. Με τη μαζική πίεση που υφίσταται η Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες δεν μπορεί να τα καταφέρει, απάντησε ο κ. Κίροφ όταν ρωτήθηκε για τις δυσκολίες στην διαδικασία έκδοσης εγγράφων.

Οι υπεύθυνοι για τις συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο είναι εννέα, δύο στο χωριό Μπάνια και τρεις στο χωριό Πούστρογκορ και έχουν δεχθεί 10.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, στα κέντρα υποδοχής προσφύγων υπάρχει έλλειψη διερμηνέων της αραβικής γλώσσας. Ο αριθμός των καθηγητών βουλγαρικής γλώσσας στο κέντρο υποδοχής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες είναι επίσης ανεπαρκής.

Στο τέλος του Νοεμβρίου, αναμένουμε να λάβουμε την πολυαναμενόμενη τεχνική, οικονομική στήριξη και βοήθεια εμπειρογνωμόνων που έχουμε ζητήσει από την ΕΕ, τόνισε ο κ. Κίροφ.