Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε η αυτοκινητοπομπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στη Σρι Λάνκα για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, στο βορρά της χώρας, πρώην εμπόλεμη ζώνη που κυριαρχείται από τους αντάρτες Ταμίλ, το κονβόι του Βρετανού πρωθυπουργού περικυκλώθηκε από διαδηλωτές οι οποίοι έλεγαν πως συγγενείς τους σκοτώθηκαν από το κράτος και ήθελαν να τού δείξουν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες και να του αφηγηθούν ιστορίες από τους φόνους στον 25χρονο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Ο Κάμερον ταξίδεψε στην πόλη Τζάφνα, στο βορρά, όπου συνάντησε εκπροσώπους των Ταμίλ που σημαδεύτηκαν από τα χρόνια των εμφύλιων συγκρούσεων.

Πριν από την αναχώρησή του για την Ασία, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, υποσχόμενος στην κοινότητα των Ταμίλ να ζητήσει από το επίσημο Κολόμπο έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

«Το να είσαι στη Σρι Λάνκα είναι ευκαιρία να φέρεις στο προσκήνιο μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει την Τετάρτη ο Κάμερον.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα συνέτριψε το 2009 την αυτονομιστική εξέγερση των Ταμίλ στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Η Σρι Λάνκα είναι πρώην βρετανική αποικία γνωστή ως Κεϋλάνη που έγινε ανεξάρτητη το 1948.