Γιγάντια σύννεφα από σταγονίδια πετρελαίου έχουν εξαπλωθεί μέχρι τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού δεκάδες χιλιόμετρα από την υποβρύχια γεώτρηση της BP, επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα για απονέκρωση των νερών σε όλα τα βάθη. Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» για τη χαρτογράφηση της διαρροής και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ.
Το αιωρούμενο πετρέλαιο θα μπορούσε να σκοτώσει τα σπάνια κορράλια μεγάλου βάθους και να επηρεάσει το πλαγκτόν, εκτιμά το Πανεπιστήμιο του Μαΐάμι στην απειλούμενη Φλόριντα. Καθώς σταδιακά θα αποσυντίθεται από μικρόβια του ωκεανού που καταναλώνουν οξυγόνο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να εξαντλήσει το οξυγόνο και να δημιουργήσει έτσι μεγάλες, νεκρές ζώνες ανοξίας.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) έλαβε εντολή να επανεξετάσει τη γεώτρηση της BP ώστε να εκτιμήσει εκ νέου την ποσότητα που διαρρέει. Από τη βύθιση της υπεράκτιας εξέδρας Deepwater Horizon στις 21 Απριλίου πιστεύεται ότι έχουν διαρρεύσει δεκάδες εκατομμύρια λίτρα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Η οριστική λύση στο πρόβλημα αναμένεται τον Αύγουστο, όταν η BP ολοκληρώσει δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης εκατέρωθεν της παλιάς ώστε να σφραγίσει το κοίτασμα.

Πηγη: Newsroom ΔΟΛ