Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπιλ ντε Μπλάζιο μοιάζει σίγουρο ότι θα εκλεγεί νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης την Τρίτη, μια επιτυχία την οποία οφείλει εν μέρει στην πολυφυλετική οικογένειά του που βρισκόταν στο προσκήνιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Δηλωμένος αριστερός, ο ντε Μπλάζιο, 52 ετών, είναι παντρεμένος με μια Αφροαμερικανίδα και έχει παρουσιαστεί ως ο αντίποδας του Μάικλ Μπλούμπεργκ, του 71χρονου δισεκατομμυριούχου που διοικεί τη Νέα Υόρκη με σιδερένια πυγμή εδώ και 12 χρόνια.

Ο ντε Μπλάζιο έχει δηλώσει πως θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πιο πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία παιδικών σταθμών στους οποίους θα μπορούν να φοιτούν όλα τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών. Καταγγέλλει τις ανισότητες στη μεγαλούπολη των 8,3 εκατομμυρίων κατοίκων, τους τυχαίους σωματικούς ελέγχους πεζών (stop and frisk) στις οποίες προχωρά η αστυνομία της Νέας Υόρκης και έχουν στόχο κυρίως νεαρούς Αφροαμερικανούς ή Λατινοαμερικανούς και υπόσχεται να κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες για τη μεσαία τάξη.

«Είμαι ένας αριστερός που πιστεύει στην κρατική παρέμβαση», έχει δηλώσει πρόσφατα ο ντε Μπλάζιο, που εδώ και τρία χρόνια είναι συνήγορος του πολίτη στη Νέα Υόρκη.

Η μητέρα του φιλόδοξου και πανύψηλου (1,95 μ.) αυτού πολιτικού είναι ιταλικής καταγωγής και ο πατέρας του, που έχει αυτοκτονήσει, γερμανικής.

Η προεκλογική του εκστρατεία είναι σαφώς οικογενειακή υπόθεση με δυναμικές συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις, αλλά και έντονη παρουσία των δύο παιδιών του στα τηλεοπτικά σποτ του ντε Μπλάζιο.

Η σύζυγός του, η Τσιρλέιν Μακρέι έξι χρόνια μεγαλύτερή του, είναι μια Αφροαμερικανή ποιήτρια και ακτιβίστρια, πρώην λεσβία, η οποία τον συνοδεύει πάντα, διαβάζει τις σημαντικές του ομιλίες, συμμετέχει στον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανίζεται στα φυλλάδιά του και τον ιστότοπό του.

Το ζευγάρι ασχολείται με την πολιτική εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. «Ήμασταν πάντα συνεργάτες στις εκστρατείες», εξήγησε πρόσφατα η Μακρέι, αναφερόμενη στο πρότυπο του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, μιας γυναίκας που όπως λέει η ίδια θαυμάζει πολύ.

Ο Ντάντε, ο 16χρονος γιος του ζευγαριού με την εντυπωσιακή άφρο κόμμωσή του, είναι ο πρώτος που στις αρχές Αυγούστου παρουσίασε τα προσόντα του πατέρα του σε τηλεοπτικό σποτ. Με αυτό τον τρόπο η Νέα Υόρκη ανακάλυψε ότι ο ντε Μπλάζιο δεν είναι, όπως λέει η κόρη του Κιάρα, «ένα ακόμη βαρετός λευκός».

Ο ντε Μπλάζιο, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Μπρούκλιν (2002-2009) και πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον για τη Γερουσία το 2000, αρχικά δεν ήταν το φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Πλέον όμως έχει απογειωθεί στις δημοσκοπήσεις και είναι το φαβορί για τη δημαρχία.

Η Κιάρα ντε Μπλάζιο, φοιτήτρια 18 ετών, ακολούθησε τον αδερφό της και εμφανίστηκε σε ένα άλλο τηλεοπτικό σποτ του πατέρα της. Το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου 2013 οπότε ο ντε Μπλάζιο κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, η Κιάρα, φορώντας ένα στεφάνι από λουλούδια στα μαλλιά, ήταν αυτή που εκφώνησε τη νικητήρια ομιλία του. Τον Οκτώβριο η Κιάρα, πάλι με στεφάνι στα μαλλιά, εμφανίστηκε και σε δεύτερο τηλεοπτικό σποτ.

Οι αντίπαλοι του ντε Μπλάζιο υπογραμμίζουν την περιορισμένη εμπειρία του και τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτει ενίοτε.

Ο Μπλούμπεργκ έχει επισημάνει την έλλειψη ισχυρών ιδεών του υποψήφιου δημάρχου, τον «λαϊκισμό» του και την «ρατσιστική» του προεκλογική εκστρατεία, την οποία χαρακτηρίζει με αυτό τον τρόπο επειδή ο ντε Μπλάζιο έθεσε στο προσκήνιο την πολυφυλετική οικογένειά του.

Ο ντε Μπλάζιο, που όταν ήταν φοιτητής υποστήριζε το κίνημα των Σαντινίστας, έχει υποσχεθεί πολλά στους κατοίκους της Νέας Υόρκης: Από την κατάργηση των χαρακτηριστικών αμαξών με άλογα στο Σέντραλ Παρκ, μέχρι τη θεσμοθέτηση δύο ημερών σχολικής αργίας για τις μουσουλμανικές γιορτές, την παροχή βοήθειας στις μικρές επιχειρήσεις, την αναμόρφωση της αστυνομίας, τα δωρεάν κυλικεία στα σχολεία, ενώ δεν έχει ξεχάσει τους ηλικιωμένους, το δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), την κοινότητα των ομοφυλόφιλων, τα ταξί και τις νοσοκόμες.