Ξεχάστε τα προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και… αρχίστε να διαβάζετε ρωσική λογοτεχνία.

Αυτό είναι το μήνυμα που πέρασε άλλωστε πριν από λίγο καιρό ο ρώσος Συνήγορος του Παιδιού, Pavel Astakhov, ο οποίος είναι αντίθετος με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Μάλιστα, όπως έγραψε ο Guardian, ο Astakhov ισχυρίστηκε ότι οι νέοι Ρώσοι μπορούν να μάθουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για την αγάπη και το σεξ από τη… ρωσική λογοτεχνία.

«Είμαι ενάντια σε κάθε είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών», δήλωσε ο Astakhov σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε πράγματα που θα μπορούσαν να διαφθείρουν τα παιδιά».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Alison Nastasi αναζήτησε τις απόψεις διάσημων λογοτεχνικών συγγραφέων γύρω από το σεξ.

Να τι πιστεύουν μερικοί από αυτούς για το «καυτό» θέμα:

Jeanette Winterson

Η βρετανίδα μυθιστοριογράφος πιστεύει ότι το σεξ είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να χαλαρώσει κανείς, όμως το «γρήγορο σεξ» είναι κάτι «απαίσιο». Η ίδια πιστεύει ότι οι άνθρωποι δε θα πρέπει να υποτιμούν το σεξ και τη σεξουαλικότητα: «είναι τρόμος και κίνδυνος, αλλά είναι και μια απελευθερωτική ευχαρίστηση».

«Όσοι δε γνωρίζουν από τέχνες και από αγάπη ζουν πολύ συντηρητικές ζωές. Βλέπουν τηλεόραση και πίνουν τσάι με το σύντροφό τους. Όμως αυτό δεν είναι ζωή. Αφού υπάρχουμε για περίπου 70 χρόνια μόνο, ας φροντίσουμε να τα ζήσουμε στο έπακρο» είχε πει σε μια συνέντευξή της το 1993.

Duncan Fallowell

«Όλοι οι εραστές είναι μοναδικοί. Το κακό σεξ μπορεί να αποβεί πολύ συναρπαστικό για μια καρδιά».

Michel Houellebecq

Ο Michel Houellebecq δεν έχει καταλήξει αν το σεξ είναι «καλό ή κακό», αλλά αυτό που έχει πει είναι ότι οι «άσχημοι άνθρωποι δεν έχουν έχουν σεξουαλική ζωή». Σε μια συνέντευξή του στο Paris Review για το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Whatever», είπε ότι έγραψε μια ιστορία για έναν απελπισμένο προγραμματιστή και μια νεαρή παρθένα, επειδή ακριβώς ήθελε να εκφράσει ότι «κάποιοι άνθρωποι έχουν σεξουαλική ζωή και άλλοι όχι, επειδή κάποιοι είναι πιο ελκυστικοί από κάποιους άλλους… αν οι άνθρωποι δεν κάνουν σεξ, αυτό δε συμβαίνει για λόγους ηθικής, αλλά γιατί είναι… άσχημοι».

«Το σεξ υποτίθεται ότι είναι κάτι θετικό. Το να βγάζει κανείς προς τα έξω μια εικόνα απελπισμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι άσεμνο. Είναι όμως και η αλήθεια».

Isabel Allende

«Το καλύτερο αφροδισιακό για τις γυναίκες είναι τα λόγια. Το σημείο G τους βρίσκεται στα αυτιά. Εκείνος που το ψάχνει πιο… κάτω, χάνει το χρόνο του».

Judy Blume

Οι σεξουαλικές ιστορίες της αποτέλεσαν κάτι σαν ένα άτυπο εγχειρίδιο σεξ για πολλές γενιές νεαρών αναγνωστών. Η ίδια είχε πει κάποτε μιλώντας στο Rookie για τον εφηβικό πόθο και τη λαχτάρα που δε συνοδεύεται από σεξ ότι: «Υπάρχουν πολλά είδη λαχτάρας. Να ταιριάξει κανείς κάπου, να είναι αποδεκτός και να έχει φιλίες κ.ά. Όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικά με το σωματικό πόθο. Προτού οι ορμόνες αρχίσουν να λυσσούν, ο συναισθηματικός πόθος είναι ο πιο σημαντικός. Και πρέπει κανείς να μάθει να καταλαβαίνει τον εαυτό του…

Πιστεύω ότι τα σημερινά παιδιά χάνουν αυτή την αίσθηση του να είναι σεξουαλικά, χωρίς να προχωρούν σε σύναψη ερωτικής σχέσης. Υπάρχουν πολλά είδη σεξουαλικής έκφρασης στις μέρες μας. Όλοι βλέπουν πορνό και οι περισσότεροι φτιάχνονται από αυτό. Δε λέω να μην βλέπει κανείς. Αλλά αυτό που βλέπει κανείς στο πορνό δεν είναι αληθινός έρωτας. Όμως η σεξουαλικότητα σε μια μακροχρόνια σχέση είναι. Ακριβώς όπως τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα παιχνίδια που βλέπουν στην τηλεόραση δεν κάνουν τα ίδια στην πραγματική ζωή, έτσι θα ήθελα να δω να διδάσκονται και το ίδιο πράγμα για το σεξ».