Στους δρόμους της Νέας Υόρκης επέστρεψε χθες το κίνημα Occupy Wall Street για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο από τη γέννησή του και να καταγγείλει ακόμη μία φορά την απληστία του κόσμου των χρηματαγορών και την πολιτική διαφθορά.

Το μεσημέρι , περίπου 250 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ζουκότι στην οικονομική περιοχή της Γουόλ Στρίτ, από όπου ξεκίνησε την ύπαρξη του το κίνημα πριν από δύο χρόνια, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η μικρή πομπή ανέβηκε προς την Washington Square, υπό την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας. Τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν για παρακώλυση της κυκλοφορίας. Μια άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Μανχάταν. Δεκάδες διαδηλωτές ζήτησαν τη δημιουργία ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τον τίτλο « Ρομπέν των Δασών » που για τους διαδηλωτές είναι το ισοδύναμο του χρηματοοικονομικού φόρου Τόμπιν.

Το κίνημα Occupy γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 όταν μια χούφτα νέων ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ζουκότι καταγγέλοντας τις οικονομικές ανισότητες και έχοντας ως κεντρικό ένα σύνθημα σοκ, «Είμαστε το 99 %». Γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ , αλλά η κίνηση ατόνησε καθώς σε αυτό μέτρησε η έλλειψη ιεραρχίας και η μην θέσπιση σαφών αιτημάτων.